Składniki:
- Ciasto:
- 75 g polewy czekoladowej
- 200 g masła
- 175 g cukru
- 7 jaj
- 20 ml rumu
- łyżeczka cukru waniliowego
- 175 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 75 g mielonych migdałów
- Nadzienie i dekoracja:
- 250 g konfitury z moreli
- 100 g polewy z ciemnej czekolady
- 200 g polewy z mlecznej czekolady
- wiórki czekoladowe (można przygotować z polewy która pozostanie z dekoracji)
Sposób przygotowania:
Polewę czekoladową rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z 75 g cukru na puch. Rozdzielić białka od żółtek. Do masy maślanej po kropli dodawać polewę czekoladową i miksować. Następnie do masy dodać rum i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Połowę piany wyłożyć na masę czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, posypać mielonymi migdałami. Składniki ostrożnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć resztę piany z białek,wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy,wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku 50-55 min. Upieczony tort wyjąć z pieca, nieco przestudzić w formie. Wystudzone ciasto przekroić tak aby powstały 3 placki. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Każdy placek posmarować konfiturą. Placki ułożyć jeden na drugim. Wierzch i boki posmarować resztą konfitury. Polewy rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Posmarować nimi tort. Resztą polewy wycisnąć na torcie napis Sacher, zrobić wiórki czekoladowe i udekorować nimi tort.
Autor: Kontakt1982.
Zobacz także inne przepisy z działu: Tiramisu