Tort Sachera

Tort Sachera.
Tort Sachera jest to czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku. Przekładany jest marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową. Po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
/ 05.08.2011 11:25
Tort Sachera.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 75 g polewy czekoladowej
  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 7 jaj
  • 20 ml rumu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 175 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 75 g mielonych migdałów
  • Nadzienie i dekoracja:
  • 250 g konfitury z moreli
  • 100 g polewy z ciemnej czekolady
  • 200 g polewy z mlecznej czekolady
  • wiórki czekoladowe (można przygotować z polewy która pozostanie z dekoracji)

Sposób przygotowania:

Polewę czekoladową rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z 75 g cukru na puch. Rozdzielić białka od żółtek. Do masy maślanej po kropli dodawać polewę czekoladową i miksować. Następnie do masy dodać rum i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Połowę piany wyłożyć na masę czekoladową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, posypać mielonymi migdałami. Składniki ostrożnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć resztę piany z białek,wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy,wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku 50-55 min. Upieczony tort wyjąć z pieca, nieco przestudzić w formie. Wystudzone ciasto przekroić tak aby powstały 3 placki. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Każdy placek posmarować konfiturą. Placki ułożyć jeden na drugim. Wierzch i boki posmarować resztą konfitury. Polewy rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Posmarować nimi tort. Resztą polewy wycisnąć na torcie napis Sacher, zrobić wiórki czekoladowe i udekorować nimi tort.

Autor: Kontakt1982.

Zobacz także inne przepisy z działu: Tiramisu

Redakcja poleca

REKLAMA