Puszyste i rozpływające się w ustach - sprawdź nasze przepisy na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to słodki wypiek, który kusi wyjątkowym smakiem nie tylko najmłodszych – sprawdź nasze przepisy!

/ 8 miesięcy temu
Puszyste i rozpływające się w ustach - sprawdź nasze przepisy na muffinki czekoladowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Muffinki czekoladowe przygotowywane na bazie kakao z dodatkiem czekolady deserowej, mlecznej lub białej zachwycają smakiem i wilgotna teksturą. Ich pochodzenie od lat jest tematem sporu pomiędzy Brytyjczykami i Amerykanami. Muffinki czekoladowe z czekoladą, muffinki czekoladowe z budyniem lub kremem – sprawdź nasze przepisy!

Muffinki czekoladowe z czekoladą

Oto składniki na muffinki czekoladowe z czekoladą:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki draży czekoladowych
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jajko
  • pół szklanki jogurtu
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić muffinki czekoladowe z czekoladą?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia muffinek smarujemy dowolnym tłuszczem lub wykładamy papilotkami. W misce mieszamy mąkę, draże czekoladowe, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce mieszamy mokre składniki – jajko, jogurt, mleko i olej. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki, pozostawiając niewielkie grudki. Wypełniamy foremki do ¾. Muffinki czekoladowe pieczemy przez 20 minut. Tak przygotowane serwujemy z ulubiona polewą czekoladową lub owocami.

Muffinki czekoladowe z budyniem: przepis

Oto składniki na muffinki czekoladowe z budyniem:

Ciasto:

  • łyżka kakao
  • szklanka mąki
  • pół łyżki sody oczyszczonej
  • 50 gram cukru
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • łyżka oleju słonecznikowego

Budyń:

  • 2 opakowania budyniu
  • 30 gram czekolady gorzkiej posiekanej

Jak zrobić muffinki czekoladowe z budyniem?

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia smarujemy dowolnym tłuszczem. W misce mieszamy suche składniki – kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce mieszamy mleko i jajka. Wszystkie składniki łączymy i formujemy gładką masę. Przekładamy do foremek i wypełniamy je w ¼ - pieczemy przez 15 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy do roztopienia w gorącym budyniu. Za pomocą szprycy wypełniamy środek każdej muffinki czekoladowej.

Muffinki czekoladowe z kremem: przepis

Oto składniki na muffinki czekoladowe z kremem:

Ciasto:

  • ¾ szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka wrzącej wody
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietanki
  • 1,5 szklanki mąki

Krem:

  • ¾ kostki masła
  • pół szklanki kakao
  • łyżka mleka
  • 2 szklanki cukru pudru

Jak zrobić muffinki czekoladowe z kremem?

 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia. W misce mieszamy kakao i sodę oczyszczoną. Dodajemy wodę i łączymy. W drugiej misce łączymy ze sobą roztopione masło, cukier i sól. Do mieszanki dokładamy jajka i żółtka. Wszystkie masy łączymy ze sobą i dosypujemy mąkę. Wykładamy formę ciastem i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Muffinki czekoladowe wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy przez 2 minuty i dodajemy kakao i mleko. Cukier puder na koniec ubijamy z masą maślaną do uzyskania lśniącego kremu.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)