Czekoladowe muffiny z bakaliami

Bakalie możesz dobrać według własnego uznania!
/ 08.01.2015 14:57

Swoim zapachem, smakiem i wyglądem skuszą dosłownie każdego!

Czekoladowe muffiny z bakaliami

fot. serwis prasowy Sencor

Składniki na czekoladowe muffiny:

Ciasto:

  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 35 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Polewa z gorzkiej czekolady:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • kilka żurawin, jagód goji oraz łyżeczka skórki pomarańczowej do dekoracji

Sposób przygotowania muffinów:

1. W rondlu umieść masło, cukier i czekoladę.
2. Rondel ustaw na niewielkim ogniu, mieszając doprowadź do połączenia składników i zdejmij z palnika. Uwaga! Masy nie można zagotować.
3. Tak przygotowaną masę przełóż do misy robota kuchennego, w której będziesz mieszać składniki.
4. Do masy dodaj mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilę miksuj, po czym dodaj jajka i znowu chwilę miksuj.
5. Na koniec, za pomocą łyżki dodaj do masy przygotowaną żurawinę, jagody goji i skórkę z pomarańczy. Do foremek nakładaj ciasto łyżką - najlepiej do ok.2/3 wysokości.
6. Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok. 20-25 minut.
7. Najlepiej po 20 minutach wyjmij jedną babeczkę i drewnianym patyczkiem sprawdź, czy muffin wewnątrz jest już suchy.
8. Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy przestudzić.
10. Gorzką czekoladę, masło oraz cukier puder umieść w rondelku.
11. Na małym ogniu podgrzewaj do momentu połączenia składników (uwaga, by nie zagotować).
12. Przestudzone muffiny polej polewą z gorzkiej czekolady, dekorujemy żurawiną, jagodami goji i skórką pomarańczową.

Na podstawie materiałów prasowych firmy Sencor

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)