Krem czekoladowo-orzechowy z orzechami laskowymi.

Krem czekoladowy do smarowania pieczywa

Kiedy słyszysz "krem czekoladowy" do głowy przyjdzie Ci zapewne Nutella. To, za co na pewno możemy być wdzięczni firmie Ferrero to właśnie ów słodki czekoladowy krem do smarowania pieczywa. Dzisiaj postaramy się ten tajemny przepis rozgryźć.
/ 07.10.2011 13:52
Krem czekoladowo-orzechowy z orzechami laskowymi.

Okazuje się, że wykonanie kremu czekoladowo - orzechowego nie jest wcale trudne, a domowa wersja Nutelli daje nam możliwość dobrania proporcji składników odpowiednio do naszych osobistych gustów i preferencji. Będziemy potrzebowali 80 g orzechów laskowych ze skórką (ok. 2/3 szklanki), 200 g skondensowanego słodzonego mleka, 100 gr masła, pół tabliczki gorzkiej czekolady i ew. miód do smaku. Orzechy należy najpierw podprażyć w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180oC mieszając od czasu do czasu. Orzechy obrać ze skórek przekładając je do czystej ściereczki i pocierając. Część skórek może spokojnie zostać na orzechach.

Ostudzone orzechy przełożyć do blendera i zmiksować (można to zrobić również za pomocą młynka do przypraw). Umieścić orzechy w miseczce wraz z mlekiem, połamaną czekoladą, miodem i masłem. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i mieszać składniki tak długo aż wszystko się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Smak kremu możesz wzbogacić dodając np. cynamon lub inne przyprawy korzenne. Ciekawą propozycją jest dodanie sproszkowanej papryczki chilli i przygotowanie pikantnej wersji kremu.

Zobacz także: Jak zrobić fondue?