Okazuje się, że wykonanie kremu czekoladowo - orzechowego nie jest wcale trudne, a domowa wersja Nutelli daje nam możliwość dobrania proporcji składników odpowiednio do naszych osobistych gustów i preferencji. Będziemy potrzebowali 80 g orzechów laskowych ze skórką (ok. 2/3 szklanki), 200 g skondensowanego słodzonego mleka, 100 gr masła, pół tabliczki gorzkiej czekolady i ew. miód do smaku. Orzechy należy najpierw podprażyć w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180oC mieszając od czasu do czasu. Orzechy obrać ze skórek przekładając je do czystej ściereczki i pocierając. Część skórek może spokojnie zostać na orzechach.
Ostudzone orzechy przełożyć do blendera i zmiksować (można to zrobić również za pomocą młynka do przypraw). Umieścić orzechy w miseczce wraz z mlekiem, połamaną czekoladą, miodem i masłem. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i mieszać składniki tak długo aż wszystko się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Smak kremu możesz wzbogacić dodając np. cynamon lub inne przyprawy korzenne. Ciekawą propozycją jest dodanie sproszkowanej papryczki chilli i przygotowanie pikantnej wersji kremu.
Zobacz także: Jak zrobić fondue?