Przetwory z warzyw - 20 przepisów

przetwory z warzyw, przepisy na przetwory z warzyw, jakie przetwory zrobić z warzyw fot. Fotolia
Sprawdź, jakie przetwory możesz zrobić z jarzyn!
Weronika Kwaśniak / 05.08.2014 11:40
przetwory z warzyw, przepisy na przetwory z warzyw, jakie przetwory zrobić z warzyw fot. Fotolia

Warto przygotowywać przetwory! Sezon na świeże warzywa jest w Polsce dość krótki, dlatego dzięki wykonaniu domowych przetworów możemy zamknąć smak i aromat lata w słoikach. Wypełnione półki spiżarni na pewno przydadzą się zimą!

Wprawdzie mieszkańcom innych krajów niektóre z naszych przysmaków wydają się być dziwne, jednak niemal wszyscy Polacy uwielbiają kiszoną kapustę i ogórki. A to wcale nie wszystkie pomysły na warzywne przetwory.

Przetwory z warzyw - najlepsze przepisy

W naszym zbiorze znajdziesz nie tylko przepisy na dobrze znane i popularne przetwory, lecz także na te bardziej nietypowe, np. marynowane buraczki, dżem z pomidorów czy kiszoną paprykę.
Polecamy zwłaszcza marynowane jarzyny po włosku oraz cukinię marynowaną!

Sprawdź inne zbiory naszych przepisów:

Sprawdź 20 najlepszych przepisów na przetwory z warzyw!

Pyszny przepis na dżem z zielonych pomidorów, który zawsze się udaje. Idealnie słodko-kwaśny, do tostów i mięs
Pyszny przepis na dżem z zielonych pomidorów, który zawsze się udaje. Idealnie słodko-kwaśny, do tostów i mięs
Dżem z zielonych pomidorów to zaskakujący i pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru zbiorów. Jeśli masz za dużo pomidorków, dodaj do nich tylko cukier i sok z cytryny, aby powstały pyszne przetwory. Gotowy dżem idealnie smakuje do słodkich przekąsek, ale sprawdzi się także jako sos do mięs. Zobacz, jak go zrobić.
Przepis na ogórki małosolne - przepis składniki i przygotowanie
Przepis na ogórki małosolne - przepis składniki i przygotowanie
Sprawdź tradycyjny przepis na ogórki małosolne!
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
Niezastąpione podczas każdej imprezy!
Jak zrobić kiszoną kapustę? Ugnieć w kamionce, zasyp solą i odstaw
Jak zrobić kiszoną kapustę? Ugnieć w kamionce, zasyp solą i odstaw
Kiszona kapusta to niezawodny dodatek do dań obiadowych - ryby, kotletów i dań z grilla. Będzie idealna do bigosu i pierogów.
Papryka  marynowana
Papryka marynowana
O korzennym smaku
Marynowane jarzyny po włosku - krok po kroku
Marynowane jarzyny po włosku - krok po kroku
W oleju z pestek winogron, z czosnkiem i tymiankiem...
Szybki ketchup
Szybki ketchup
Zrobisz go sama w domu!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką.
Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką.
Zimą są doskonałym dodatkiem do bitek wołowych, gulaszu lub zrazów. Zobacz, jak łatwo je przygotujesz w kilku krokach.

Redakcja poleca

REKLAMA