Warto przygotowywać przetwory! Sezon na świeże warzywa jest w Polsce dość krótki, dlatego dzięki wykonaniu domowych przetworów możemy zamknąć smak i aromat lata w słoikach. Wypełnione półki spiżarni na pewno przydadzą się zimą!
Wprawdzie mieszkańcom innych krajów niektóre z naszych przysmaków wydają się być dziwne, jednak niemal wszyscy Polacy uwielbiają kiszoną kapustę i ogórki. A to wcale nie wszystkie pomysły na warzywne przetwory.
Przetwory z warzyw - najlepsze przepisy
W naszym zbiorze znajdziesz nie tylko przepisy na dobrze znane i popularne przetwory, lecz także na te bardziej nietypowe, np. marynowane buraczki, dżem z pomidorów czy kiszoną paprykę.Polecamy zwłaszcza marynowane jarzyny po włosku oraz cukinię marynowaną!
Sprawdź inne zbiory naszych przepisów:
Sprawdź 20 najlepszych przepisów na przetwory z warzyw!
Przepis na ogórki małosolne - przepis składniki i przygotowanie
Sprawdź tradycyjny przepis na ogórki małosolne!
Marynowane pomidorki koktajlowe
Delikatne w smaku
Ogórki kiszone
Niezastąpione podczas każdej imprezy!
Jak zrobić kiszoną kapustę? Ugnieć w kamionce, zasyp solą i odstaw
Kiszona kapusta to niezawodny dodatek do dań obiadowych - ryby, kotletów i dań z grilla. Będzie idealna do bigosu i pierogów.
Papryka marynowana
O korzennym smaku
Marynowane jarzyny po włosku - krok po kroku
W oleju z pestek winogron, z czosnkiem i tymiankiem...
Szybki ketchup
Zrobisz go sama w domu!
Dżem z zielonych pomidorów
Zaskakujący i pyszny!
Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką.
Zimą są doskonałym dodatkiem do bitek wołowych, gulaszu lub zrazów. Zobacz, jak łatwo je przygotujesz w kilku krokach.