Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- 2 gałązki kopru
- 4–5 ząbków czosnku
- kawałki korzenia chrzanu
Na zalewę do ogórków małosolnych:
- ok.1 l wody
- 1,5 łyżki soli
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ogórki małosolne!
- 1,5 kg ogórków umyj i osusz. Ułóż ścisło w naczyniu, przekładając 2 gałązkami kopru, 4–5 ząbkami czosnku i kawałkami korzenia chrzanu. Można też dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub winorośli oraz ziarna gorczycy.
- Zagotuj ok. 1 l wody z 1,5 łyżki soli.
- Wodą o temperaturze pokojowej zalej ogórki.
- Przykryj talerzykiem i obciąż, by wszystkie były przykryte zalewą.
- Ogórki małosolne odstaw w ciepłe miejsce.
Przepis z "Przyjaciółki"