Ogórek to warzywo bardzo lubiane, a mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych. Ogórek jest sprzymierzeńcem osób, które są na diecie, ponieważ zawiera w sobie mało kalorii. Dobrze wpływa na procesy trawienne i dostarcza organizmowi dużo witaminy K. Może być też składnikiem zup ogórkowych, niekoniecznie z kiszonek.
Chłodnik ogórkowy
Absolutny hit lata obok chłodnika litewskiego, to chłodnik z ogórków. Nie potrzebuje wielu składników, by zyskać fanów w każdej grupie wiekowej. Pamiętaj o tym, by ogórki były chrupiące i świeże. Dla podkręcenia smaku chłodnika ogórkowego możesz dodać posiekaną kolendrę, trawę cytrynową czy sok z limonki.
- 8 ogórków,
- 200 ml maślanki,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 pęczka koperku,
- kilka listków mięty pieprzowej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz.
- Wszystkie składniki na chłodnik z ogórka przechowuj w lodówce i wyjmij tuż przed rozpoczęciem przygotowań.
- Ogórki obierz ze skórki i pokrój w drobną, estetyczną kostkę. Przełóż do garnka i posól, następnie odsącz z nadmiaru płynu, ale bardziej oszczędnie, niż w przypadku mizerii.
- Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pamiętaj tylko, by chwilę po przeciśnięciu odparował i odleżał. Do ogórków wlej maślankę i jogurt.
- Następnie dopraw chłodnik ogórkowy drobno posiekanym koperkiem, solą i pieprzem i wstaw do lodówki.
- Chłodnik ogórkowy przed podaniem możesz udekorować rzodkiewką, startym na tarce ogórkiem lub gałązkami koperku. Chłodnik z ogórków podawaj z ziemniakami z wody.
fot. Adobe Stock
Zupa ze świeżych ogórków
Atrakcyjna i niecodzienna propozycja to zupa ze świeżych ogórków. Jest podawana z pieczywem, smakuje wszystkim i jest niedroga. Sekretem aksamitnej konsystencji są ziemniaki i mascarpone.
Składniki:
- 5 sporych ogórków,
- 3 ziemniaki,
- 1 mała cebula łagodna,
- 100 g serka mascarpone,
- ok. 3/4 l bulionu lub domowego rosołu,
- sól, pieprz,
- olej,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- ew. ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę (cebulę oczywiście drobniej). Ogórek umyj i pokrój w kostkę bez obierania.
- Na oleju zeszklij cebulkę (plus opcjonalnie ząbek czosnku).
- Do gotującego się bulionu wrzuć ziemniaki i przyprawy. Po ok. 7 minutach dodaj ogórek i cebulę. Gotuj ok 8 minut. Zupa ze świeżych ogórków jest już prawie gotowa.
- Zupę zestaw z ognia, dodaj zahartowany serek i wymieszaj z zupą. Następnie zblenduj i dopraw. Podawaj z domowymi grzankami.
fot. Adobe Stock
Nie masz ochoty na zupy z ogórka? Inne przepisy na dania z ogórkiem: