W kwestii przechowywania truskawek nie licz nigdy na wielki cud - nie nadają się one do długiego leżakowania, więc lepiej nie kupować ich w nadmiarze, jeśli nie możesz zjeść lub zużyć na bieżąco, np. do przetworów z truskawek lub ciast z truskawkami i galaretką.
Jak wybierać i przechowywać truskawki?
- Kupując truskawki, zwracaj uwagę, aby były zdrowe, suche i niepogniecione. Owoce zbierane w deszczu, naciągają wilgocią, a potem zbyt szybko pleśnieją i fermentują.
- Jeśli kupisz mało dojrzałe, pozostaw je na noc w przewiewnym miejscu, np. na balkonie - ładnie się zabarwią, a także staną się słodsze.
- Suche świeże owoce, przechowuj nie dłużej niż dobę. 48 h to już absolutne maksimum.
- Wilgotne (np. opłukane) szybko zepsują się nawet w lodówce, więc lepiej umyj truskawki dopiero bezpośrednio przed spożyciem.
- Nie odrywaj też szypułek z owoców - dzięki nim dłużej zachowają świeżość.
- Truskawki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Czasem jest to jednak niemożliwe, np. gdy panują upały. Wtedy umieść truskawki w lodówce.
- Nigdy nie przechowuj truskawek w reklamówce ani plastikowym woreczku. Nie owijaj ich też folią spożywczą.
- Umieść truskawki w płaskim naczyniu (np. na dużym półmisku lub tacy, tak aby jak najdokładniej je rozłożyć), wyłożonym na spodzie ręcznikiem papierowym. Z wierzchu również przykryj owoce kolejną warstwą ręcznika.
- Najpierw płucz truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem usuwaj szypułki – jeśli zrobisz odwrotnie, owoce stracą smak i nasiąkną wodą. Pamiętaj też o tym, by do mycia truskawek nie używać ciepłej ani letniej wody.
Zobacz też przepisy z truskawkami w roli głównej:
Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką - prosty przepis
Crumble z truskawkami to pyszny deser, który pochodzi z Wielkiej Brytanii. Przygotuj kruszonkę z mąki pszennej, cukru, masła i cynamonu, a potem ciesz się smakiem crumble.
Kluski z truskawkami - prosty przepis na knedle z truskawkami
Kluski z truskawkami to smak wakacji u babci. Do ich przygotowania potrzebujesz 1 kg ziemniaków, 1 szklanki mąki pszennej i 1 jajka.
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Placek z truskawkami - przepis na placek z truskawkami
Prosty placek z truskawkami to szybki i pyszny deser. Skorzystaj z pełni sezonu na te owoce!
Ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis na placek jogurtowy
Ciasto jogurtowe z truskawkami i subtelnym dodatkiem gruszki to najpyszniejszy wypiek! Zobacz!
Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem - przepis na placek maślany
Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem to smakowity hit sezonu wiosennego. Spróbuj!
Biszkoptowy tort z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Z galaretką i masą śmietanową!
Torcik truskawkowy z biszkoptami - przepis składniki i przygotowanie
Szybki deser na wyjątkowe okazje!
Ciasto z truskawkami - przepis video
Nie ma nic lepszego niż ciasto z truskawkami!
Deser z żółtek z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Apetyczny przysmak z truskawkami!
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Ten sernik pokochają wszyscy twoi goście!