Jak gotować jajka?

Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy. Są dobrym uzupełnieniem wielu dań.

Jak gotować jajka?
fot. Fotolia

Wydawałoby się, że gotowanie jajek jest prostą sprawą. Ile razy jednak chcąc zaserwować je na miękko przynosiłyśmy na stół stwardniałe już żółtka lub płynne jeszcze białko? Kwestia tego, ile gotować jajka na miękko, zawsze jest problematyczna. Zastanawiasz się też, ile gotować jajka na twardo? Dowiedz się więcej!

Ile gotować jajka na miękko?

Jajko na miękko powinno gotować się przez 2 do 4 minut - zależy to głównie od wielkości jajka. Jeśli wolisz, aby żółtko nie było całkowicie płynne, gotuj je przez 6 minut - będzie ugotowane na półmiękko.

Ile gotować jajka na twardo?

Jajko na twardo gotuj przez 8 do 10 minut. Pamiętaj, aby nie pozostawały one we wrzątku zbyt długo - przegotowane jaja nie są wcale smaczne!

Jak gotować jajka - 4 zasady

  1. Przed włożeniem jajek do garnka należy je umyć. To mit, że jajka wyciągnięte wprost z wytłaczanki są czyste. Przed każdym użyciem jajko powinno być oczyszczone, gdyż na jego skorupce mogą przebywać groźne drobnoustroje (z tego też powodu należy dbać  to, aby w lodówce nie stykały się z innymi produktami spożywczymi np. serami czy kiełbasą. Skorupki jajka mają również tendencję do chłonięcia obcych zapachów, przez co zmniejszają się ich walory smakowe).
  2. Jajka wkładamy pojedynczo łyżeczką do gorącej wody. Ważne, aby gotowane jajka się nie potłukły. Nawet niewielkie mechaniczne uszkodzenie delikatnej skorupki może sprawić, że jajko pęknie podczas gotowania, a zawarte w nim białko wypłynie i nie będzie nadawało się do użytku.
  3. Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od długości gotowania możemy uzyskać efekt jajka na twardo, miękko lub półmiękko. Jajka na twardo powinny być gotowane od 8 do 10 minut, na miękko od 2 do 4 minut (w zależności od wielkości jaja), na półmiękko do 6 minut.
  4. Jajka z uszkodzoną skorupką, ale nie przerwaną błoną podskorupkową również można gotować. Jeśli skorupka jajka pękła, należy zawinąć je w zwilżony papier pergaminowy i w ten sposób gotować.

Co jeszcze powinnaś wiedzieć o gotowaniu jajek na miękko i twardo?

  • Jajka, które są ugotowane na twardo należy wyjąć z gorącej wody i zanurzyć w zimnej. Dzięki temu łatwiej obierzemy je ze skorupki.
  • Aby uzyskać galaretowatą, delikatną konsystencję białka, nie należy gotować jajek we wrzątku. Wystarczy włożyć je do zagotowanej wody i poczekać odpowiednią ilość minut (przedłużoną dwukrotnie w stosunku do gotowania we wrzątku np. jajka na miękko - 6 minut).

Sprawdź inne porady kulinarne:

Publikacja:
Oceń 4,14 / 21 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Śródziemnomorskie jajka faszerowane - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny