POLECAMY

Największe mity o nietolerancji laktozy! Sprawdź, czy ten problem rzeczywiście dotyczy ciebie

W sklepie, w lodówce z produktami mlecznymi, coraz częściej zauważasz hasło „bez laktozy”. O mleku mówi się raz dobrze, raz źle. Ty zaś zaczynasz się zastanawiać: czy mnie również dotyczy nietolerancja laktozy? Zobacz jak to sprawdzić!

Barbara Dąbrowska / tydzień temu
Największe mity o nietolerancji laktozy! Sprawdź, czy ten problem rzeczywiście dotyczy ciebie fot. Fotolia

Zobacz największe mity dotyczące nietolerancji laktozy i pozbądź się wątpliwości.

Dorośli ludzie nie tolerują laktozy: MIT

Laktoza to tzw. dwucukier, węglowodan zbudowany z dwóch cząsteczek cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Trawienie laktozy polega na rozerwaniu wiązania między cząsteczkami glukozy i galaktozy przy pomocy enzymu laktazy. Na całym świecie nietolerancja laktozy może dotyczyć nawet 70% populacji, ale odsetek ten jest znacznie niższy w Europie.

Na terenie dzisiejszych Węgier, około 9 tysięcy lat temu, pojawiła się bowiem mutacja, która umożliwia dorosłym trawienie laktozy. Nietolerancję laktozy w Polsce ma maksymalnie około 30% ludności. To wciąż dużo, ale znacznie mniej, niż w innych obszarach świata.

Czy laktoza jest szkodliwa?

Nietolerancja laktozy to rodzaj alergii pokarmowej: MIT

Nietolerancja laktozy nie jest alergią pokarmową! Alergia pokarmowa to reakcja z udziałem układu odpornościowego, która może dotyczyć całego organizmu. Objawem alergii pokarmowej może być biegunka, ale też swędzenie skóry, czy problemy z oddychaniem. Nietolerancja to proces zachodzący wyłącznie w obrębie układu pokarmowego i tylko z nim związane są objawy. W powstaniu nietolerancji laktozy układ odpornościowy nie bierze udziału. Nietolerancja laktozy wynika z braku lub niedoboru laktazy, enzymu rozkładającego laktozę. Większość osób, które mają nietolerancję laktozy wydziela niewielkie ilości laktazy i może strawić nawet 11-12 g laktozy. Nietolerancja laktozy ma zatem zależność ilościową. Im więcej laktozy spożyjesz, tym silniejsze będą objawy. W alergii pokarmowej reakcja może nastąpić nawet po mikroskopijnych ilościach alergenu.

Jak rozpoznać objawy nietolerancji laktozy?

Laktoza występuje tylko w produktach mlecznych: MIT

Laktoza nazywana jest cukrem mlecznym, bo jej głównym źródłem jest mleko. W zależności od stopnia przetworzenia mleka, w większości produktów mlecznych, spada zawartość laktozy. Wszystkie produkty mleczne powstające przez fermentację laktozy np. jogurty, kefiry mają mniej cukru mlecznego, ale nie jest to regułą. Z tego powodu zawsze należy zwracać uwagę na tabelę wartości odżywczej. Laktoza kwalifikowana jest do cukrów i w produktach mlecznych naturalnych w zasadzie całość cukrów to laktoza. Na rynku można kupić jogurty z małą zawartością laktozy, ale niektóre, o mniejszym stopniu ukwaszenia, będę miały porównywalną ilość laktozy do mleka. W serach żółtych, w wyniku procesu produkcji, laktoza praktycznie nie występuje, dlatego nie ma potrzeby kupowania specjalnych serów żółtych bez laktozy.

Skuteczne sposoby na nietolerancję laktozy

Laktoza bywa także dodatkiem do chleba, osłonek leków, wędlin, sosów sałatkowych, gotowych dań. Jeśli masz nietolerancję laktozy szukaj w składzie produktu określeń: laktoza, mleko w proszku, mleko.

Nietolerancja laktozy jest na całe życie: TROCHĘ PRAWDA TROCHĘ MIT

Nietolerancja laktozy objawia się silnymi wzdęciami, przelewaniami i biegunką. Większość osób z nietolerancją laktozy trawi niewielką jej ilość, ale po przekroczeniu progu tolerancji pojawiają się objawy. Sama, w domu, możesz sprawdzić, czy masz nietolerancję laktozy. Wypij szklankę mleka i obserwuj swoje samopoczucie. Nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się zazwyczaj po 2-2 godzinach od spożycia. Jeśli potwierdzisz u siebie nietolerancję laktozy spróbuj także z innymi produktami, by stwierdzić ile i jakie produkty mleczne tolerujesz lepiej.

Nietolerancja laktozy wynikająca z genetyki to tzw. nietolerancja pierwotna – masz ją na całe życie. Jednak nietolerancja laktozy( tzw. wtórna) może mieć też charakter przejściowy. Dzieje się tak np. wtedy, gdy masz infekcję rotawirusem (potocznie grypa żołądkowa) i dochodzi do zniszczenia śluzówki przewodu pokarmowego. W takiej sytuacji warto czasowo ograniczyć ilość laktozy, ale potem po kilku tygodniach możesz wrócić do normalnej diety.

3 najczęstsze przyczyny wzdęć

Przy nietolerancji laktozy nie można pić mleka: MIT

Na rynku jest duży wybór mleka bez laktozy. Nie musisz bać się tego produktu. Brak laktozy jest wynikiem rozłożenia laktozy na etapie produkcji, tak, jak powinno się to odbywać w twoim organizmie. W mleku bez laktozy nie znajdziesz chemicznych dodatków. Jeśli wiesz, że będziesz na imprezie, gdzie niemożliwe będzie kontrolowanie składu dań, kup w aptece preparat z laktazą. Dostarczenie enzymu w tabletach pozwala skutecznie uniknąć nieprzyjemnych objawów.

Zdrowa dieta - z nami ci się uda! Zobacz dział Zdrowe odżywianie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)