Wady i zalety picia mleka bez laktozy. Jest słodsze od klasycznego

Szukasz zamiennika dla krowiego lub koziego mleka? Wypróbuj je zwłaszcza, gdy doskwierają ci wzdęcia.
Sylwia Kazimierczuk / 12.07.2019 11:01
Mleko bez laktozy fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Czym jest mleko bez laktozy?
  2. Dlaczego jest słodkie?
  3. Zalety i wady
  4. Jak jest produkowane?

Czym jest?

Laktoza to cukier znajdujący się w mleku krowim. Można go również znaleźć w mniejszych ilościach w mleku kozim i mleku owczym. To mleko, z którego podczas przetwarzania jest eliminowana laktoza. Pozostaje glukoza i galaktoza, które nie powodują zwiększenia kaloryczności.

Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?

Mleko bez laktozy różni się od mleka zwykłego, ponieważ zawiera już rozłożoną laktozę. Jest to proces produkcji, który umożliwia enzym laktaza. Rozkłada on laktozę na glukozę i galaktozę - formy cukru, które organizm może swobodnie strawić.

Mają wyższy wskaźnik słodkości niż sama laktoza. Dlatego mleko bez laktozy ma słodszy smak niż zwykłe mleko pomimo dokładnie takiej samej zawartości cukru.

Zalety i wady picia mleka bez laktozy

Jeżeli zastanawiasz się, czy warto zainwestować w ten produkt, sprawdź jakie korzyści płyną z jego spożywania. Czy ma jakieś minusy? Przekonaj się.

Korzyści

Laktoza w mleku często powoduje uczucie wzdęcia, gazowania lub mdłości po spożyciu produktów mlecznych. W niektórych przypadkach przejście na opcje bez laktozy może pomóc złagodzić te objawy, zwłaszcza przy nietolerancji laktozy.

Mleko bez laktozy ma taki sam profil składników odżywczych jak zwykłe mleko krowie, więc nadal otrzymujesz te same witaminy, minerały, wapń i białko, bez dyskomfortu oraz uczucia pełności. Badania wykazały, że dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć szanse na rozwój cukrzycy typu 2.

Wady

Zarówno mleko bez laktozy, jak i zwykłe są uważane za żywność przetworzoną, ponieważ są traktowane ciepłem i chemikaliami, aby były bezpieczne do spożycia. W rzeczywistości mleko bez laktozy wymaga czasem bardziej intensywnego przetwarzania niż zwykłe. Ważne jest również, aby pamiętać, że spożywanie przetworzonej żywności, w tym produktów bez laktozy, podczas okresu może nasilić bóle i wzdęcia.

Mleko i inne produkty mleczne bez laktozy
fot. Adobe Stock

Jak jest produkowane?

Podczas przetwarzania producenci dodają enzym zwany laktazą. Po spożyciu pomaga układowi trawiennemu rozkładać laktozę. Powyższa metoda jest najczęstszym sposobem wytwarzania mleka bez laktozy.

Inne sposoby obejmują usuwanie laktozy przez przepuszczanie mleka nad laktazą lub mechaniczne oddzielanie laktozy od mleka. Im bardziej skomplikowany jest proces produkcyjny, tym droższy będzie produkt dla konsumenta.

Zobacz też:
Czy niskokaloryczne mleko to dobry wybór? Superfood: mleko z nasion konopi