Co zrobić z buraków po zakwasie? Możesz je ... albo zjeść prosto ze słoiczka. Buraki to prawdziwa bomba witaminowa, a ... kiszone buraki z zakwasu to dodatkowo duża ... nie wiesz, co zrobić z burakami z zakwasu, zobacz nasze propozycje ...
Czytaj więcej
Nasze rodzime buraki ćwikłowe to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdują się w 10-tce roślin o największej aktywności przeciwutleniającej. Nie tylko można, ale i warto jeść je w postaci surowej.
Czytaj więcej
Sok z kiszonych buraków to źródło cennych składników, w ... C. Spożywanie soku z kiszonych buraków wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza ciśnienie ...
Czytaj więcej
Buraki piecz w 180 stopniach C. Przed pieczeniem dużych buraków, możesz pokroić je na kawałki - w przeciwnym razie, czas pieczenia może wynosić nawet 2 godziny.
Czytaj więcej
Dzięki fermentacji, kiszone buraki stają się jeszcze zdrowsze. Po nastawieniu zakwasu z buraków, codziennie sprawdzaj, czy nie pojawiła się pleśń na zakwasie. Trzeba ją starannie zbierać, a sam zakwas jest gotowy po ok. 5-7 dniach.
Czytaj więcej
Kiszone buraki możesz dodać do barszczu, ale nie tylko. Świetnie pasują też do sałatek, a sok z nich jest bardzo zdrowy. Przedstawiamy przepis klasyczny oraz z marchewką.
Czytaj więcej
Buraki są cenione przez lekarzy ze względu na działanie krwiotwórcze. Mają też zbawienny wpływ na nadciśnienie. Kucharze chwalą je za walory smakowe.
Czytaj więcej