Na przełomie XIX i XX wieku tereny Dolnej Wisły porośnięte były sadami śliwkowymi. Były to głównie śliwki węgierki, z których do dziś wyrabia się znane w całej Polsce powidła śliwkowe
Czytaj więcej
Lato powoli żegna się z nami, ale możemy zachować namiastkę ciepłych, słonecznych dni zamykając je w słoikach. Schyłek lata to najlepszy czas, by zacząć robić przetwory z warzyw i owoców. Być może i wy skusicie się na przygotowanie domowych przetworów, zobaczcie zatem nasze propozycje na konfitury owocowe i warzywne przetwory.
Czytaj więcej
Kapusta z grzybami tradycyjnie na stole wigilijnym powinna być. Warto ją przygotować już wcześniej, bo parzcież wiadomo, że wszelkie kapusty, bigosy im starsze, tym lepsze.
Czytaj więcej
Sezon na grzyby niestety nie trwa cały rok, dlatego też warto zamknąć ich smak w słoikach, by móc delektować się nimi do następnej jesieni.
Czytaj więcej
Przeglądając przeróżne fora internetowe na temat diet i odchudzania zauważyłam, że jest to chyba jedna z najpopularniejszych w ostatnim czasie diet.
Czytaj więcej
Wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, poprawiają nastrój, pomagają ukoić nerwy, pobudzają pracę nerek i jelit, spowalniają starzenie się skóry... Nasza śliwka węgierka ma całe mnóstwo zdrowotnych zalet!
Czytaj więcej