Grillowane bakłażany

Mówi się, że ma wpływ na długowieczność, bowiem stanowi doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Ale żeby faktycznie tak korzystnie działał na nasze zdrowie, należy go odpowiednio przyrządzić.
/ 26.03.2013 08:22

Mówi się, że ma wpływ na długowieczność, bowiem stanowi doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Ale żeby faktycznie tak korzystnie działał na nasze zdrowie, należy go odpowiednio przyrządzić.

Otóż bakłażan ma wyjątkowy skład chemiczny, zawiera saponiny, przez co wchłania jak gąbka wszystkie płyny, w tym również tłuszcze. Jeżeli więc usmażylibyśmy go na oliwie, wchłonąłby jej tyle, że z niskokalorycznego warzywa stałby się prawdziwą bombą kaloryczną. Dlatego też bakłażan najlepszy jest z grilla. Jednak jeżeli chcemy go usmażyć lub udusić i tym samym uniknąć cholesterolowych problemów, musimy go posolić z dwóch stron, aby puścił sok, a następnie spłukać szybko wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem.  Przed grillowaniem lub smażeniem pędzlujemy go, tzn. każdy plaster bakłażana smarujemy olejem przy pomocy pędzelka z obu stron i tak zakonserwowanego smażymy na beztłuszczowej patelni lub pieczemy na grillu.

Grillowane bakłażany

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów na bakłażany z grilla:

Grillowane bakłażany z czosnkiem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bakłażana umyć, pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Posolić i skropić sokiem z cytryny, gdy puszczą sok obmyć, wysuszyć, posmarować oliwą wymieszaną z czosnkiem, posypać pieprzem. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

Bakłażany z grilla nadziewane fetą

Składniki:

  • 200 g fety,
  • 2 bakłażany,
  • 300 g malutkich pomidorków,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć bakłażany, posolić, ponownie polać wodą, osuszyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasionek i wydrążyć miąższ pozostawiając centymetr od skóry. Pokroić miąższ bakłażanowy i fetę w kosteczkę i włożyć do miseczki. Przyprawić dwiema łyżkami oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, solą, pieprzem. Pomidorki umyć, przekroić na pół i także przyprawić pozostałą połową łyżeczki oregano, szczyptą soli i cukru. Połówki bakłażanów posmarować oliwą, nałożyć do nich farsz, ułożyć pomidorki i piec na grillu.

Faszerowane bakłażany z grilla

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1 cebula
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć ze środka część miąższu, posypać solą, odstawić aż puszczą sok, ponownie opłukać, osuszyć.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ bakłażanów posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę razem z mielonym mięsem. Dodać miąższ bakłażanów i koncentrat. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Gotowy farsz wymieszać z parmezanem, napełniać bakłażany, ułożyć na tackach do grillowania i piec na ruszcie przez 25 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/23.05.2013 13:14
Mniam! Pyszności, aż zatęskniłam za grillem....!
/23.05.2013 08:20
Uwielbiam bakłażany, z grilla również. zawsze przyrządzam je tradycyjnie, skrapiam oliwą, obsypuję ziołami i na ruszt. Musze koniecznie spróbować wersji z fetą, musi być genialna.