Burrito - meksykański specjał

Burrito to placek pszennej tortilli z farszem w środku. Danie to pochodzi z Meksyku i jest sztandarową potrawą kuchni meksykańskiej.
/ 14.06.2013 09:26

Burrito to placek pszennej tortilli z farszem w środku. Danie to pochodzi z Meksyku i jest sztandarową potrawą kuchni meksykańskiej.

Twórcą burrito prawdopodobnie był Juan Mendez, który razem ze swoim osiołkiem (po meksykańsku osioł znaczy właśnie burrito) sprzedawał tacos stojąc na ulicy. Aby jedzenie nie wystygło, było ciepłe, Juan wpadł na pomysł owijania go w duże placki. Pomysł ten bardzo się spodobał, ludzie przychodzili z innych miejsc poszukując jedzenia z Burrito, co zostało ostatecznie przyjęte jako nazwa dla tych dużych tacos.

Burrito - meksykański specjał

Prawdziwe burrito jest małe i cienkie. Wypełnienie jest dość ubogie, zazwyczaj jest to meksykański ryż, fasola i mięso. Ale potrawa ta zdobyła uznanie również w Teksasie, z tym że wersja amerykańska znacznie różni się od oryginalnej i jest z pewnością bardziej popularna na całym świecie. Placki tortilli są większe, a środek zdecydowanie bogatszy, bowiem oprócz mięsa i fasoli w amerykańskim burrito znajdziemy sałatę, ser i przeróżne sosy.

Burrito można z łatwością przyrządzić samemu w domu. Poniżej znajdziecie kilka przepisów.

Burrito z mięsem mielonym

Składniki:

  • placki pszennej tortilli
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • pomidory w puszce w kawałkach
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • czerwona cebula
  • 20 dag startego żółtego sera
  • oliwa
  • sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli dodać mięso i przyprawy. Mięso dokładnie rozgnieść widelcem. Gdy mięso się podsmaży dodać pomidory w puszce razem z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Dusić wszystko razem około 15 minut. Doprawić do smaku.

Na każdy placek nałożyć po trzy łyżki farszu, zwinąć ciasno, posypać żółtym serem zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 5 minut.

Burrito z kurczakiem

Składniki:

  • placki pszennej tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • zielony ogórek
  • kukurydza z puszki
  • cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz, chilli
  • na sos: jogurt, majonez, ketchup, czosnek, sól

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, oprószyć przyprawami  i usmażyć.

Warzywa umyć, sałatę porwać na kawałki, pomidory, ogórka, cebule drobno pokroić.  Wszystko razem wymieszać.

3 łyżki jogurt, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Na suchej patelni podgrzać placki tortilli. Każdy placek posmarować sosem. Wyłożyć warzywa i kurczaka. Zawinąć tortillę, natychmiast podawać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/12.06.2018 09:47
A nie można tego czegoś nazwać po polsku, jakaś tortilla co to jest, szlag wie.
/28.04.2017 10:48
Moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z Burrito... Tylko tortilla łączy te wypociny z meksykańskim jedzeniem. Zapraszam do lektury (google) zanim zaczniecie wypowiadać się na tematy, o których nie macie żadnego pojęcia. Pozdrawiam, Krzysztof.
/30.08.2013 12:52
Moim zdaniem :) przepyszne :)