Cebula jest świetnym dodatkiem do wszelkich mięsnych dań z grilla. Zobaczcie w jaki sposób ją przygotować.
Cebulka z grilla dobrze przyprawiona
Składniki:
- 5 średnich cebul
- przyprawa uniwersalna typu wegeta
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę posypujemy wegetą, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 15 minut.
Grillowana cebula w miodzie
Składniki:
- 5 średnich cebul
- 5 łyżek miodu
- bazylia,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, przekroić na pół. Na każdą połówkę kładziemy łyżeczkę miodu, posypujemy solą, pieprzem, ziołami. Składamy z powrotem w całość. Gdy są już sklejone to owijamy folią aluminiową i grillujemy z każdej strony po 15 minut.
Grillowana cebula z serem brie
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 5 łyżek miodu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ser brie
- natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania:
Z miodu, oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy marynatę. Cebule obieramy, kroimy na dość grube krążki. Każdy krążek zamaczamy w marynacie i odstawimy do lodówki na około godzinę. W tym czasie ser pleśniowy dokładnie rozdrabniamy widelcem i łączymy z drobno posiekaną natką lub koperkiem.
Cebule grillować na tacce aluminiowej, co jakiś czas podlewając marynatą. na pięć minut przed końcem grillowana nałożyć na każdy krążek po łyżce sera. Gdy ser delikatnie się rozpuści zdjąć z grilla.