Desery z porzeczkami

Porzeczki można jeść na surowo, robi się z nich także galaretki, dżemy soki, kompoty, dodaje do deserów.
/ 02.07.2018 16:56

Porzeczki można jeść na surowo, robi się z nich także galaretki, dżemy soki, kompoty, dodaje do deserów.

Desery z porzeczkamiDesery z porzeczkamiDesery z porzeczkami

Gdy sezon na te owoce trwa można przyrządzać z nich przeróżne desery, ale warto też je zamrozić, by potem w oczekiwaniu na ciepłe dni móc delektować się tymi cennymi dla zdrowia owocami. Bo porzeczka to samo zdrowie, wzmacniają i oczyszczają nasz organizm i korzystnie wpływają na naszą urodę.

Zobacz także: Porzeczka - skarbnica witamin i minerałów

Warto więc wykorzystać ich kwaśny i wyrazisty smak w kuchni. Przedstawiamy wam kilka ciekawych propozycji na letnie ciasta i desery z porzeczkami.

Skubaniec z porzeczkami

Skubaniec porzeczkowy

Składniki:

  • kostka margaryny,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 5 jajek, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kisiel różowy,
  • porzeczki

Sposób przygotowania:

Margarynę posiekać z mąką, dwoma dodatkowymi łyżkami cukru, z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kisiel.

Jedną część wyłożyć na blachę, poukładać owoce. Pokruszyć różową część.

Z pięciu białek ubić pianę i nie przerywając ubijania dodawać dwie szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na różowe ciasto. Na białka pokruszyć ostatnią część białego ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach C.

Ciasto jabłkowo-porzeczkowe

Ciasto z jabłkami i porzeczkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 130 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki
  • porzeczki

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, jajka, śmietanę i szybko zarobić ciasto.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Połową ciasta wylepiamy formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć porzeczki, a na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Deser jogurtowy z porzeczkami i orzechami

Deser jogurtowy z porzeczkami

Składniki:

  • jogurt grecki
  • czarne porzeczki
  • cukier puder
  • orzchy włoskie

Sposób przygotowania:

Porzeczki zmiksować z cukrem pudrem. Do połowy wysokiej szklanki włożyć jogurt, na to zmiksowane porzeczki, następnie znów jogurt. Całość udekorować całymi porzeczkami i orzechami.

Zobacz także: Kompot z czerwonych porzeczek

Redakcja poleca

REKLAMA