Porzeczki można jeść na surowo, robi się z nich także galaretki, dżemy soki, kompoty, dodaje do deserów.
Gdy sezon na te owoce trwa można przyrządzać z nich przeróżne desery, ale warto też je zamrozić, by potem w oczekiwaniu na ciepłe dni móc delektować się tymi cennymi dla zdrowia owocami. Bo porzeczka to samo zdrowie, wzmacniają i oczyszczają nasz organizm i korzystnie wpływają na naszą urodę.
Zobacz także: Porzeczka - skarbnica witamin i minerałów
Warto więc wykorzystać ich kwaśny i wyrazisty smak w kuchni. Przedstawiamy wam kilka ciekawych propozycji na letnie ciasta i desery z porzeczkami.
Skubaniec z porzeczkami
Składniki:
- kostka margaryny,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kisiel różowy,
- porzeczki
Sposób przygotowania:
Margarynę posiekać z mąką, dwoma dodatkowymi łyżkami cukru, z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kisiel.
Jedną część wyłożyć na blachę, poukładać owoce. Pokruszyć różową część.
Z pięciu białek ubić pianę i nie przerywając ubijania dodawać dwie szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na różowe ciasto. Na białka pokruszyć ostatnią część białego ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach C.
Ciasto jabłkowo-porzeczkowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 130 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki
- porzeczki
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, jajka, śmietanę i szybko zarobić ciasto.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Połową ciasta wylepiamy formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć porzeczki, a na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Deser jogurtowy z porzeczkami i orzechami
Składniki:
- jogurt grecki
- czarne porzeczki
- cukier puder
- orzchy włoskie
Sposób przygotowania:
Porzeczki zmiksować z cukrem pudrem. Do połowy wysokiej szklanki włożyć jogurt, na to zmiksowane porzeczki, następnie znów jogurt. Całość udekorować całymi porzeczkami i orzechami.
Zobacz także: Kompot z czerwonych porzeczek