Truskawkowa granita

Granita to tradycyjny deser włoski, będący czymś pośrednim między sorbetem a lodem. Doskonały zatem w letnie, gorące dni.
/ 06.06.2012 06:48

Granita to tradycyjny deser włoski, będący czymś pośrednim między sorbetem a lodem. Doskonały zatem w letnie, gorące dni.

Klasycznie występuje o smaku pomarańczowym, cytrynowym, miętowym, migdałowym lub kawowym. Granita jest szczególnie polecana dla osób na diecie odchudzającej, zwłaszcza gdy cukier zastąpimy słodzikiem.

Truskawkowa granita

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki i co 30 minut przemieszać dokładnie widelcem, żeby masa równomiernie się zmroziła.