Herbata mrożona, wieloowocowa poncz herbaciany, czy rozgrzewająca herbatka z imbirem? Jeżeli jesteś miłośnikiem smaku i walorów zdrowotnych herbaty, to koniecznie musisz zajrzeć do naszych przepisów.
Warto pić herbatę, ponieważ jest bardzo zdrowa, zarówno ta czarna, jak i zielona. Niemniej jednak to zielona jest uznawana za najlepszą pod względem walorów zdrowotnych, gdyż zawiera dwukrotnie więcej utleniaczy niż herbata czarna, co oznacza, że aby cieszyć się z dobrodziejstwami płynącymi z wypicia jedne filiżanki herbaty zielonej, musimy wypić dwie filiżanki herbaty czarnej. Pijmy ją zatem kilka razy dziennie pod każdą postacią, czarną, zieloną, gorącą lub mrożoną.
Poncz herbaciany
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 2 szklanki mocnej herbaty,
- 1 szklanka soku ananasowego,
- 2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 szklanka białego wina półsłodkiego,
- 1 cytryna,
- 1 limonka,
- 1 pomarańcza,
- lód
Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzamy, studzimy. Owoce kroimy w plastry i wkładamy do dużego naczynia. Cytrusy zalewamy zimną herbatą, dodajemy sok ananasowy, pomarańczowy oraz wino. Całość mieszamy. Wsypujemy kilka kostek lodu.
Mrożona herbata
Składniki potrzebne do przygotowania:
-
Czy wiesz, że....
Herbata hamuje rozwój nowotworów – zawarte w herbacie związki mogą zatrzymywać rozrost komórek nowotworowych - 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka rumu
- kilka kostek lodu
- kawałki cytryny
- listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzamy, studzimy i schładzamy w lodówce. Dodajemy rum, cukier i kawałki cytryny. Dużą szklankę napełnić do 1/3 wysokości lodem i wlać zimną herbatę. Napój udekorować plasterkami cytryny i listkami mięty.
Herbata imbirowo-pomarańczowa
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 3 cienkie plasterki imbiru
- 5 cienkich plasterków pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do filiżanki wkładamy plastry imbiru, na to plastry pomarańczy i zalewamy mocną herbatą. Herbatę można posłodzić miodem lub cukrem brązowym.
Herbata wieloowocowa
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 1 szklanka posłodzonej herbaty
- owoce (do wyboru: pomarańcze, jabłka, kiwi, truskawki)
Sposób przygotowania:
Do większego naczynia wkładamy pokrojone w plastry owoce i zalewamy świeżo zaparzoną herbatą. Przykrywamy spodeczkiem i tak parzymy wszystko przez kilka minut. Przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy do filiżanki.