Pasticio to zapiekanka makaronowa bardzo popularna w Grecji. Grube rurki penne z mięsem i serami, zapieczone pod gęstym beszamelem.
Głównymi składnikami jest makaron i mięso mielone, można więc rzecz, że to po prostu grecka lazania, lecz nic bardziej mylnego. Do pasticio, dodaje się cynamon, dzięki czemu potrwa ta zyskuje niepowtarzalny smak, którego nie sposób pomylić z żadną inną zapiekanką.
Nazwa tej zapiekanki pochodzi od rodzaju makaronu, którego właśnie oryginalnie dodaje się do potrawy. Makaron ten jest podobnej długości co spaghetti, ale znacznie grubszy i z dziurką w środku. Niestety nie łatwo jest go dostać, ale doskonale można go zastąpić makaronem typu bucatini lub penne.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- opakowanie makaronu penne
- pomidory w puszce
- 200 g sera żółtego
- 100 g sera fety
- 1 mozzarella
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 pomidor
- pół łyżeczki kminu, łyżeczka oregano, łyżeczka cynamonu, sól, pieprz
- oliwa z oliwek i na sos beszamelowy....
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 400 ml mleka
- jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
Na oliwie z oliwek podsmażany drobno posiekaną cebulkę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone i razem podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, obranego i pokrojonego w kostkę świeżego pomidora, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym układamy 2/3 makaronu. Ścieramy ser żółty i posypujemy makaron. Następnie wykładamy mięso. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety, a potem pozostały makaron.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Podgrzewamy mleko. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Bardzo energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Porcjami dodajemy ciepłe mleko, cały czas mieszamy. Gdy powstanie płynna masa, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy dokładnie wszystko razem.
Tak powstałym sosem polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić pasticio jeszcze w piecu na około 15 minut. Lekko ostygnie, dzięki czemu lepiej będzie się kroić kawałki.
Kali orexi, czyli smacznego!