Futbolowe szaleństwo trwa od kilku dni i obejmuje nie tylko panów, ale także i panie. Bo jak tu pozostać obojętnym, gdy fala ekscytacji zalała cały kraj?
Gdy podczas oglądania meczów macie już dość zimnego piwa i słonych paluszków, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji na małe co nieco. Prezentowane przez nas przekąski są szybkie i proste w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne. Bo przecież zdecydowanie przyjemniej oglądałoby się Euro przy dobrym jedzeniu, prawda? Prezentujemy wam zatem kilka ciekawych przepisów na małe przekąski. Takie w sam raz dla kibiców, które można po prostu wziąć w rękę i zjeść kilkoma kęsami.
Naleśnikowe koreczki ze szpinakiem
Składniki:
- naleśniki
- szpinak mrożony
- feta
- czosnek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy w rondelku na małym ogniu. Odlewamy nadmiar wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę, przyprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Powstałą pastą smarujemy każdy naleśnik i zwijamy ciasno. Kroimy na małe kawałki i w środek wbijamy wykałaczkę.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Składniki:
- ugotowane jajka
- wędzony łosoś
- majonez
- świeży koperek
- szczypiorek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka przekroić na połowę, rozgnieść żółtka. Łososia, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Żółtka połączyć z majonezem, łososiem, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić pieprzem. Białka faszerować powstałą masą. Udekorować.
Oliwkowe koreczki z fetą
Składniki:
- feta
- oliwki
- oliwa z oliwek
- oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Fetę pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać oregano lub bazylią. Na długą wykałaczkę nabijać kawałki sera i oliwki.
Jajecznica na grzankach
Składniki:
- jajka
- kromki pieczywa tostoweg
- masło
- oliwa z oliwek, szczypiorek
- sol, pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle usmażyć jajecznicę. Kromki pieczywa podzielić na dwie lub trzy części, posmarować lekko oliwą i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Upiec na rumiano. Nakładać jajecznicę na grzanki, przyozdobić szczypiorkiem.
Świeże warzywa z dipem
Składniki:
- świeże warzywa pokrojone w słupki (papryki, seler, marchewki)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżeczki żurawiny do mięsa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dipu wymieszać, odstawić do lodówki. Przełożyć do miseczki, wokół ułożyć warzywa pokrojone w słupki.
Kabanosiki w cieście francuskim
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- kabanosy
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie podzielić na małe kwadraty. Kabanosy pokroić na małe kawałki. Każdy kabanos zawijać w ciasto i piec w piekarniku do zarumienienia.