Najprościej mówiąc, babka piaskowa to ciasto, które jest przyrządzane z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej (zazwyczaj wymieszanych w proporcjach 1:1), masła, jajek, z dodatkiem środków spulchniających. Do wielkanocnej babki piaskowej często dodaje się również startą skórkę z cytryny, miąższ z laski wanilii lub olejki zapachowe. Struktura takiego ciasta przypomina odrobinę keks, a konsystencja przywodzi na myśl drobniutki piasek - stąd zresztą nazwa.
Przepis na babkę piaskową z ajerkoniakiem i rodzynkami
Składniki:
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dag margaryny,
- kilka kropli aromatu waniliowego lub rumowego,
- 100 ml ajerkoniaku,
- 4 łyżki drobnych rodzynek,
- margaryna i mąka ziemniaczana do formy.
Przygotowanie:
- Margarynę roztop w rondelku, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier, utrzyj na puch mikserem.
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj wymieszane mąki do ubitych jajek.
Wlej powolutku ostudzoną margarynę, ajerkoniak oraz aromat waniliowy. Wsyp sparzone i osuszone rodzynki.
Formę na babkę wysmaruj margaryną i oprósz mąką ziemniaczaną. Wlej ciasto. Piecz babkę piaskową przez 50 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Babkę lekko przestudź w formie, następnie wyjmij z formy i dobrze ostudź. Babkę piaskową możesz dodatkowo udekorować - np. posypać cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc
Przepis na piaskową babkę w dwóch kolorach
Składniki:
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- olejek waniliowy,
- 250 g margaryny,
- cukier wanilinowy,
- 2 łyżki kakao,
- masło i bułka tarta do foremki,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuść w rondelku i wystudź. Zmiksuj jajka na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Zmiksuj ponownie. Mąkę ziemniaczaną przesiej z mąką pszenną i dodaj do nich cukier waniliowy.
- Wymieszaj sypkie składniki i dodaj do masy jajecznej. Wszystko razem zmiksuj.
- Teraz do ciasta na babkę piaskową dodaj olejek waniliowy i roztopione masło. Wszystko krótko zmiksuj.
- Masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich wmieszaj kakao. Formę na babkę wielkanocną wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Najpierw przelej do niej jasną masę, a potem ciemną, tak aby powstały fantazyjne wzorki.
- Babkę piaskową piecz przez 60 minut w 180 stopniach C. Wystudzone ciasto możesz polukrować.
Zobacz więcej przepisów wielkanocnych