Jak zrobić najlepszą babkę piaskową? W wersji z ajerkoniakiem i dwóch kolorach!

Babka piaskowa z kakao Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Babka piaskowa to jeden z najpopularniejszych wypieków wielkanocnych. Wystarczą odpowiednie proporcje, aby nie była za sucha i zachowała świeżość nawet przez tydzień!
Weronika Kwaśniak / 25.03.2019 07:59
Babka piaskowa z kakao Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Najprościej mówiąc, babka piaskowa to ciasto, które jest przyrządzane z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej (zazwyczaj wymieszanych w proporcjach 1:1), masła, jajek, z dodatkiem środków spulchniających. Do wielkanocnej babki piaskowej często dodaje się również startą skórkę z cytryny, miąższ z laski wanilii lub olejki zapachowe. Struktura takiego ciasta przypomina odrobinę keks, a konsystencja przywodzi na myśl drobniutki piasek - stąd zresztą nazwa.

Przepis na babkę piaskową z ajerkoniakiem i rodzynkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dag margaryny,
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub rumowego,
  • 100 ml ajerkoniaku,
  • 4 łyżki drobnych rodzynek,
  • margaryna i mąka ziemniaczana do formy.

Przygotowanie:

  1. Margarynę roztop w rondelku, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier, utrzyj na puch mikserem.
  2. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj wymieszane mąki do ubitych jajek.

Wlej powolutku ostudzoną margarynę, ajerkoniak oraz aromat waniliowy. Wsyp sparzone i osuszone rodzynki.

Formę na babkę wysmaruj margaryną i oprósz mąką ziemniaczaną. Wlej ciasto. Piecz babkę piaskową przez 50 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Babkę lekko przestudź w formie, następnie wyjmij z formy i dobrze ostudź. Babkę piaskową możesz dodatkowo udekorować - np. posypać cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc

Przepis na piaskową babkę w dwóch kolorach

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • olejek waniliowy,
  • 250 g margaryny,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • masło i bułka tarta do foremki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Margarynę rozpuść w rondelku i wystudź. Zmiksuj jajka na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy.
  2. Zmiksuj ponownie. Mąkę ziemniaczaną przesiej z mąką pszenną i dodaj do nich cukier waniliowy.
  3. Wymieszaj sypkie składniki i dodaj do masy jajecznej. Wszystko razem zmiksuj.
  4. Teraz do ciasta na babkę piaskową dodaj olejek waniliowy i roztopione masło. Wszystko krótko zmiksuj.
  5. Masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich wmieszaj kakao. Formę na babkę wielkanocną wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  6. Najpierw przelej do niej jasną masę, a potem ciemną, tak aby powstały fantazyjne wzorki.
  7. Babkę piaskową piecz przez 60 minut w 180 stopniach C. Wystudzone ciasto możesz polukrować.

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych

Poniżej znajdziesz jeszcze 8 przepisów na babkę piaskową:

Redakcja poleca

REKLAMA