co można jeść w wielki piątek fot. Adobe Stock

Co można jeść w Wielki Piątek? Post ścisły i post jakościowy

Co można jeść w Wielki Piątek? Dozwolone są np. ryby i owoce morza, produkty mączne, warzywa i owoce, a także produkty zbożowe.
Weronika Kwaśniak / 29.02.2020 10:51
co można jeść w wielki piątek fot. Adobe Stock

Wielki Piątek to dla katolików dzień zadumy i smutku. To święto upamiętnia mękę i śmierć Jezusa Chrystusa na krzyżu. Oprócz refleksji i modlitwy, a także uczestnictwa w Liturgii Wielkiego Piątku, wierni zachowują również post.

Katolików, którzy ukończyli 18 rok życia, ale mają mniej niż 60 lat, obowiązuje post ścisły. Oznacza to, że w tym dniu mogą oni spożyć tylko 3 posiłki, w tym jeden do syta. Zazwyczaj jest to lekkie śniadanie i skromna kolacja, a sycący obiad. Zasada ta nie dotyczy starszych i młodszych wiernych, a także osób chorych - w tych przypadkach zalecany jest wyłącznie post jakościowy, czyli powstrzymanie się od jedzenia mięsa.

Niektórzy katolicy podejmują się w tym dniu postu o chlebie i wodzie, nie jest on jednak obowiązkowy.

Czego nie można jeść w Wielki Piątek?

W Wielki Piątek wszyscy wierzący powstrzymują się od jedzenia pokarmów mięsnych. Warto pamiętać, że obejmuje to również potrawy przygotowywane na bazie mięsa, czyli np. rosół. W tym dniu obowiązuje również całkowita abstynencja od alkoholu. Większość katolików nie je także słodyczy, traktując je jako zbyteczną pokusę.

Co można jeść w Wielki Piątek?

Wszyscy mówią o zakazach, a co właściwie można jeść w Wielki Piątek? Lista jest całkiem obszerna. Dozwolone są:

  • ryby i owoce morza,
  • nabiał (mleko, jaja, sery, itp.),
  • warzywa i owoce,
  • grzyby,
  • produkty mączne (kluski, makarony, pierogi z innym farszem niż mięsny),
  • produkty zbożowe (pieczywo, kasze, itp.).

Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że w tym dniu najpopularniejszym daniem obiadowym w Polsce, staje się smażony filet rybny. Na śniadanie i kolację często spożywane są śledzie, które są jedną z tradycyjnych potraw postnych.

Zobacz nasze przepisy na Wielki Piątek:

Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Mintaj pieczony - szybki przepis na zdrową rybę
Mintaj pieczony - szybki przepis na zdrową rybę
Mintaj pieczony to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i jabłkiem to nie tylko potrawa świąteczna, lecz doskonała przystawka na imprezę sylwestrową czy inną okazję.
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie: tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis zawsze się udaje.
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Sałatka kartoflana ze śledziem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka kartoflana ze śledziem - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjne polskie danie: sałatka kartoflana ze śledziem!
Ryba na ostro - przepis składniki i przygotowanie
Ryba na ostro - przepis składniki i przygotowanie
Serwuj z kaszą lub ziemniakami!
Sałatka Rosolli ze śledzi - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka Rosolli ze śledzi - przepis składniki i przygotowanie
Z jabłkami, ziemniakami, marchewką i burakami - przepis prosto z Finlandii!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)