Przekąski z dyni - smaczne i niskokaloryczne
Przekąski z dyni - smaczne i niskokaloryczne12 lat temu
100 g dyni to tylko 28 kcal. W połączeniu z równie ubogimi w kalorie dodatkami daje lekką przekąskę. Dynię warto wykorzystać także do wypieków - doskonale sprawdzi się w ciastach drożdżowych czy muffinach. Czytaj więcej
Zupa-krem z dyni na słono - przepis
Zupa-krem z dyni na słono - przepis12 lat temu
W tym przepisie użyliśmy papryki - zupa-krem jest bardziej wyrazista w smaku, choć nie jest ostra. Grillowany boczek wzbogaca zupę o smak wędzonki. Czytaj więcej
Zupa-krem z dyni na słodko - jesienny przepis
Zupa-krem z dyni na słodko - jesienny przepis12 lat temu
Zupę z dyni można zrobić zarówno na słono jak i na słodko - dziś prezentujemy wersję słodką, wzbogaconą o... miód i orzechy włoskie. Zupę dodatkowo zagęszczamy ryżem, chociaż można zrobić to także za pomocą makaronu. Czytaj więcej
Patisony pieczone - przepis
Patisony pieczone - przepis12 lat temu
Patison to niestety warzywo rzadko wykorzystywane w kuchni, chociaż polecane jest właśnie do pieczenia. Można je faszerować zarówno mięsem, jak i serwować w wersji wegetariańskiego dania. Czytaj więcej
Jak dobrać wino do sera? - krótki poradnik
Jak dobrać wino do sera? - krótki poradnik12 lat temu
Pamiętajmy, że poszczególne rodzaje serów najlepiej smakują z dedykowanymi sobie gatunkami win. By nie popełnić w tej kwestii faux pas, podpowiadamy jakie wino podać do konkretnego rodzaju sera. Czytaj więcej
Lody o smaku zielonego koperku - przepis
Lody o smaku zielonego koperku - przepis12 lat temu
Jeśli uważasz, że lody śmietankowe, czekoladowe czy pistacjowe są passe, a modne sorbety i nowości na bazie jogurtów także - spróbuj lodów koperkowych. Jeśli w ulubionej lodziarni jeszcze ich nie ma, możesz zrobić je samodzielnie. Przedstawiamy prosty sposób na lody o smaku zielonego koperku. Czytaj więcej
Panna cotta - jak zaserwować ten deser?
Panna cotta - jak zaserwować ten deser?12 lat temu
Najczęściej panna cotta występuje z musem owocowym, ewentualnie przybrana świeżymi owocami. Podpowiadamy, jak oryginalnie zaserwować ten włoski deser z... liśćmi herbaty lub w karmelowym sosie. Czytaj więcej
Jak serwować dania na desce?
Jak serwować dania na desce?12 lat temu
Kuchnia eko jest nie tylko modna, lecz także zdrowa. Drewniane deski służą w kuchni nie tylko do rozbijania mięsa na schabowe czy krojenia warzyw. W sklepach znajdziemy drewniane deski przeznaczone do estetycznego serwowania dań. Co możemy podać na desce? Czytaj więcej
Do czego wykorzystać pestki granatu?
Do czego wykorzystać pestki granatu?12 lat temu
Granat to owoc trochę niedoceniany, chyba z uwagi na problematyczną budowę - zanim wykorzystamy go do jakiejkolwiek potrawy, musimy spędzić sporo czasu na wybieraniu pestek. Podpowiadamy, do czego wykorzystać pestki granatu. Czytaj więcej
Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?
Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?12 lat temu
Gruszkę, awokado i jabłko bez problemu obierzemy nożykiem, skórkę pomarańczy zetrzemy na tarce, a banana ręcznie obierzemy ze skórki. A jak poradzić sobie z granatem, w całości wypełnionym soczystymi pestkami? Z owocem granatu nie trzeba się męczyć - wystarczy wiedzieć, jak go otworzyć i podzielić na cząstki tak, by nie ubrudzić siebie i kuchni sokiem. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA