Reklama

Lody

Lody w nietypowych smakach - na topie

Właściwie każdego lata możemy spróbować nowych smaków – w tym roku furorę robią lody na bazie jogurtu. Są wyjątkowo lekkie a przy tym niskokaloryczne w porównaniu z lodami tradycyjnymi. Wzbogacone świeżymi lub kandyzowanymi owocami cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród kobiet. Jednak oprócz owocowych smaków spotkamy także zupełnie nietypowe pomysły – chociażby lody z dodatkami warzywnymi. Lody marchewkowe, buraczane czy koperkowe – są równie słodkie niczym tradycyjny deser, a jednak inne. W wybranych miejscach znajdziemy także lody o samu piwa, whisky czy rumu, niekiedy przewrotnie nazywane smakiem Piratów z Karaibów. Nie brakuje także lodów o smaku waty cukrowej, gumy balonowej lub korzennych.

Zobacz także: Lody - w jaki sposób się je robi na dużą skalę?

Reklama

Warzywne smaki - do czego wykorzystać?

W Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że lody to deser, a deser musi być słodki, podany koniecznie w słodkim towarzystwie - a więc z sosem, owocami i bitą śmietaną. Warto wiedzieć, że warzywne smaki lodów mają szersze zastosowanie. Gałka lodów koperkowych podana do łososia czy lody paprykowe w gazpacho to wciąż połączenia dziwne, niekonwencjonalne. Niewykluczone jednak, że w najbliższej przyszłości także Polacy zaczną w tej kwestii eksperymentować. Warto, bo trudno wyobrazić sobie lepszy dodatek do obiadu serwowanego w upalny dzień.

Lody koperkowe - przepis

Składniki:

  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 170 ml kremówki
  • szczypta soli
Reklama

Przygotowanie:
Mleko roztrzepać z cukrem i śmietanką. Jajka ubić w oddzielnym naczyniu i odstawić. Do mleka dodać sok z limonki, szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia, wystudzić, następnie połączyć z jajkami i słodką śmietanką. Koperek drobno posiekać, dodać do masy, zblendować, zamrozić na kilka godzin.
Polecamy: Czy jedzenie lodów może wywołać ból głowy?

Reklama
Reklama
Reklama