Do pieczenia można przeznaczyć także patisony starsze - te młode, bardziej miękkie, warto wykorzystać do przygotowania sałatki. Natomiast zarówno młodsze jak i starsze okazy warto zakonserwować - będą świetnym dodatkiem do potraw podczas długiej zimy.
Patisony pieczone faszerowane kaszą jaglaną
Składniki (dla 4 osób):
- 4 średniej wielkości patisony
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- 2 szklanki rukoli
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kaszę zagotowujemy. Paprykę myjemy, wydrążamy oraz kroimy w drobne paski. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oliwy razem z papryką. Rukolę blendujemy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Otrzymane pesto doprawiamy solą. Całość farszu - kaszę, podsmażone warzywa oraz pesto z rukoli mieszamy, doprawiamy do smaku. Patisony kroimy na pół odcinając "czapeczki", wydrążamy miąższ i pestki i nadziewamy farszem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 30 - 40 minut. Serwujemy w towarzystwie surówki.
Zobacz także: Czym nadziać te warzywa?