Dobór wina do potrawy - najczęstsze błędy
Chyba najbardziej typowym błędem w serwowaniu wina jest nie tyle słaba znajomość preferencji gości, ile niefortunne dobranie konkretnego rodzaju wina do typu potrawy. Błędem jest na przykład serwowanie ciężkich, wytrawnych, czerwonych win do lekkich deserów, czy dobieranie delikatnego trunku do wyrazistego smaku czerwonego mięsa.
O tym, jak dobierać wino do potrawy czytaj więcej: Jak dobrać wino do posiłku?
Dobór wina wg gatunku sera
Sery pleśniowe i delikatne w smaku wymagają podania równie delikatnego wina - najlepiej, jeśli będzie to wino białe. Sery twarde, o intensywnym zapachu wymagają natomiast podania wina czerwonego. Trzeba jednak stwierdzić, że sery z reguły "przyjaźnią się" z winami białymi.
- Sery długodojrzewające – wina czerwone o intensywnym, wyrazistym smaku, wytrawne lub półwytrawne
- Sery krótkodojrzewające – pełne wina, najlepiej czerwone
Określenie wina jako "pełne" oznacza, że zawiera ona dużo tanin (związki wzmacniające smak wina)
- Brie – ten typ sera pozwala na stosunkowo dużą dowolność. Odpowiednie będą zarówno wina białe, czerwone jak i musujące. Doskonale sprawdzi się tutaj Chardonnay, Merlot czy Sauvignon Blanc
- Camembert – doskonałe okażą się wytrawne wina białe jak i czerwone, np. Cabernets Blanc czy Chianti Rouge. Zdecydowanie jednak stawiamy na białe
- Cheddar – wina o intensywnym, mocnym smaku, jak chociażby Cabernet
- Ser Feta – tutaj najlepszym wyborem będzie młode wino o nutach owocowych
- Ser Gouda – smak tego gatunku sera warto podkreślić trunkiem o równie wyrazistym smaku. Może to być np. Cabernet Sauvignon
- Sery z niebieską pleśnią – do serów typu Gorgonzola czy Roquefort warto podać wino słodkie lub półsłodkie białe
- Ser kozi - tutaj świetnym wyborem będą wina różowe
Polecamy także: Sery z północnych Włoch