Zupa-krem z dyni na słono - przepis

W tym przepisie użyliśmy papryki - zupa-krem jest bardziej wyrazista w smaku, choć nie jest ostra. Grillowany boczek wzbogaca zupę o smak wędzonki.
/ 23.10.2013 11:27

Zupa z dyni

Zupa-krem z dyni na słono

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 szklanki bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 spora cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka plastrów surowego boczku
  • grzanki

Wykonanie:

Miąższ dyni i obie papryki pokrój w kostkę, wyłóż na blachę i podpiecz wszystko w piekarniku przez godzinę. Cebulę zeszklij na odrobinie oliwy, dorzuć upieczone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś całość przez ok. 10 minut, wlej bulion. Podgotuj przez kolejne 10 minut i zmiksuj blenderem na krem. Plastry boczku podpiecz na grillu lub w piekarniku, serwuj zupę z plastrem boczku oraz grzankami.

Zobacz także: Przepis na zupę-krem z dyni na słodko

Redakcja poleca

REKLAMA