Jak otworzyć owoc granatu i pozyskać pestki?

Gruszkę, awokado i jabłko bez problemu obierzemy nożykiem, skórkę pomarańczy zetrzemy na tarce, a banana ręcznie obierzemy ze skórki. A jak poradzić sobie z granatem, w całości wypełnionym soczystymi pestkami? Z owocem granatu nie trzeba się męczyć - wystarczy wiedzieć, jak go otworzyć i podzielić na cząstki tak, by nie ubrudzić siebie i kuchni sokiem.
/ 28.05.2013 14:39

Granat

Owoc granatu – symbol płodności i długowieczności,  podobno jest też doskonałym afrodyzjakiem. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, obniża ciśnienie krwi, opóźnia procesy starzenia. Ma szerokie zastosowanie nie tylko w leczeniu, lecz także w kosmetyce, a przede wszystkim – w kuchni. Soczyste pestki stanowią smaczny i bardzo dekoracyjny dodatek do przeróżnych potraw.

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych

Kupujemy granat - jak wybrać zdrowy owoc?

Dojrzały, gotowy do spożycia owoc granatu nie może być zbyt lekki. Najlepiej jest wziąć do ręki owoc i porównać jego ciężar z pozostałymi. Im cięższy owoc – tym świeższy i bardziej soczysty. Lekki owoc może świadczyć o tym, ze w środku wysechł.

Skórka świeżego owocu jest błyszcząca i gładka, nie posiada zbędnych zadrapań, nie jest pomarszczona.

Otwieranie granatu - od czego zacząć?

Najlepiej – od umycia owocu. Możemy być pewni, że przed nami wystarczająco dużo osób zdążyło "zważyć" w rękach nasz owoc. Następnie osuszamy go i nożem odcinamy koronę, po czym nacinamy w kilku miejscach (jak pokazano na zdjęciu):

Granat

Cząstki owocu lekko rozchylamy:

Granat

Następnie cały owoc wkładamy do miski z wodą. Dzięki temu, podczas wybierania pestek nie pochlapiemy się sokiem. Po oddzieleniu wszystkich pestek od miąższu i błonek, łupinki powinny wypłynąć na wierzch, podczas gdy odseparowane pestki zostaną na dnie. W ten sposób bez problemu je wybierzemy:

Granat

Zobacz także: Tamarillo - do czego wykorzystać ten owoc?

Redakcja poleca

REKLAMA