Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji: idealna kapusta po chińsku
Na pewno kojarzysz surówkę, którą zawsze podaje się w chińskich restauracjach do niemal wszystkich potraw. To pyszna, słodko-kwaśna, aromatyczna propozycja. Chcesz wiedzieć, jak ją zrobić? Zobacz naszą propozycję na lekko zmodyfikowaną kapustę po chińsku z dodatkiem orzechów oraz fasolki szparagowej.
Opublikowano: 16.09.2022, 05:20
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- połówka papryki czerwonej,
- garść zielonej fasolki,
- garść kiełków fasoli mung,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka sosu sojowego,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- garść orzechów (pini albo nerkowców).
Reklama
Przygotowanie:
Kapusta po chińsku idealnie sprawdza się do dań mięsnych, ale będzie też świetnym dodatkiem do warzywnych placków, sajgonek czy nawet farszem do wytrawnych naleśników.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i poszatkuj. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski.
- Fasolkę ugotuj al dente albo jedynie zblanszuj kilka minut.
- Warzywa podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj także fasolkę szparagową.
- Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy oraz przyprawy.
- Zdejmij z ognia, przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, kiełki fasoli Mung, a także olej sezamowy.
- Na koniec dodaj orzechy - posiekane albo w całości.
- Gotowa kapusta po chińsku świetnie będzie smakować także z gęstym sosem teriyaki lub sosem słodko-kwaśnym.
Reklama
Czytaj także:
Surówka z papryki i pomidorów
Słodko-kwaśna sałatka z kapusty
Surówki z młodej kapusty
Reklama
Reklama
Reklama