Ta przekąska zawiera same pyszności: dobrze doprawioną pierś z kurczaka, słodkawą kukurydzę, majonez, ketchup, posiekaną kapustę pekińską i kwaskowate ogórki konserwowe. Sekretem jej niepowtarzalnego smaku jest kurczak obtoczony w przyprawie do gyrosa.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 czerwone cebule,
- 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej,
- puszka kukurydzy,
- majonez,
- ketchup,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- słoik ogórków konserwowych,
- 2 łyżki oleju.
Warstwowy gyros to jedna z najpopularniejszych sałatek z kurczakiem. Jak zrobić sałatkę gyros?
Sposób przygotowania:
- Najpierw oczyść i pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Polej ją łyżką oleju i oprósz przyprawą gyros. Ponieważ ma już ona sól w swoim składzie, nie musisz jej dodawać. Dokładnie wetrzyj całą przyprawę w mięso. Na suchą patelnię wyłóż kurczaka wysmarowanego przyprawą i olejem.
- Obierz i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej pokrojoną cebulkę. Możesz ją dodatkowo doprawić pieprzem. Jeśli wolisz surową cebulę, nie musisz jej przesmażać. Kurczaka zdejmij z ognia.
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Kapustę pekińską przekrój na pół, a potem posiekaj jedną połówkę, a następnie drugą. Przygotuj dużą miskę, najlepiej przezroczystą.
- Dno wyłóż połową kapusty, na nią wyłóż usmażone mięso, a na mięso ogórki. Kolejną warstwą jest cebula, a potem odsączona kukurydza. Wszystkie piętra sałatki gyros muszą być rozłożone równomiernie.
- Na kukurydzę wyciśnij sporą porcję ketchupu i majonezu. Ostatnią warstwą przekąski musi być druga połowa drobno posiekanej kapusty pekińskiej.
Nasze ulubione przepisy: Sałatki z kurczakiem na 3 sposoby
16 pomysłów na smaczną i prostą sałatkę z makaronem
Najprostsze jest najlepsze: sałatka Cezar