Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 200 g masła
  • 350 g mąki
  • 180 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 700 g wiśni
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek z wiśniami!

  1. Zimne masło posiekaj.
  2. 100 g masła, 200 g mąki, 80 g cukru, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj. Zagnieć ciasto.
  3. Wylep dno formy lub blaszki zagniecionym ciastem.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
  5. Wiśnie umyj i wydryluj.
  6. Pozostałe 100 g masła, 150 g mąki, 100 g cukru i 2 żółtka zagnieć. Przygotuj grudki, aby powstała kruszonka.
  7. Na lekko podpieczone ciasto nałóż umyte i wydrylowane wiśnie, zasyp kruszonką.
  8. Piecz przez 45 minut.
Reklama

Zobacz też przepisy na tarty:

Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis

Tarta z boczkiem i cebulą - przepis
Tarta porowo-jarmużowa - przepis

Reklama
Reklama
Reklama