Spis treści:
Szybkie brownie z wiśniami
Brownie jest banalnie proste w przygotowaniu - cały sekret tkwi w odpowiednim czasie pieczenia, tak aby jego konsystencja nie była zbyt sucha, ale by brownie nie było surowe.
Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 250 g cukru,
- 3 jajka,
- 135 g mąki,
- kilka garści wiśni.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku. Dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę. Roztop, co jakiś czas mieszając. Trzymaj rondelek na niewielkim ogniu, aby masa nie przywarła.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem.
- Dodaj czekoladę z masłem.
- Dodaj mąkę, krótko zmiksuj.
- Wiśnie umyj, pozbaw pestek. Dodaj je do masy. Lekko wymieszaj.
- Szybkie brownie z wiśniami piecz przez 25 minut w 180 stopniach C.
fot. Szybkie brownie z wiśniami/Adobe Stock, juliasudnitskaya
Szybkie blondie z wiśniami
Skoro mamy już przepis na wiśniowe brownie, pora na jego kontrastowy odpowiednik - apetyczne blondie z białą czekoladą.
Składniki:
- 125 g masła,
- 100 g białej czekolady,
- odrobina startej na tarce mlecznej czekolady,
- 3 jajka,
- 80 g brązowego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mąki,
- kilka garści wiśni.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, osusz i pozbaw pestek.
- Białą czekoladę połam na kawałki. Połamaną włóż do rondelka razem z masłem i roztop na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
- Do roztopionej czekolady i masła dodaj brązowy cukier.
- Całość wymieszaj, zdejmij z ognia. Odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodaj stopniowo jajka i utrzyj całość.
- Na sam koniec wmieszaj do ciasta mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Wylej masę na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem.
- Powciskaj w ciasto umyte i wydrylowane wiśnie. Wierzch oprósz startą na tarce ciemną czekoladą.
- Piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach C. Szybkie ciasto z wiśniami możesz jeszcze oprószyć cukrem pudrem.
fot. Szybkie blondie z wiśniami/Adobe Stock, Ildi
Szybka kruszonka z wiśniami
Crumble to owoce zapiekane z pyszną kruszonką - jeden z najszybszych deserów, do którego możesz wykorzystać właściwie każde owoce sezonowe. Jest to więc nie tylko pomysł na szybkie ciasto z wiśniami, ale również szybkie ciasto z malinami.
Składniki:
- 200 g wiśni,
- 200 g mąki,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 50 g płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i pozbaw pestek.
- Masło umieść w rondelku i roztop.
- Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło, dokładnie wymieszaj.
- Część masy na kruszonkę wkrusz bezpośrednio do naczynia do zapiekania. Wyłóż wiśnie. Na wierzch wyłóż drugą część masy, krusząc ją w palcach na drobinki.
- Wierzch posyp płatkami migdałów.
- Crumble z wiśniami piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach C - kruszonka musi być zarumieniona.
fot. Szybkie crumble z wiśniami/Adobe Stock, nndanko
Zobacz więcej przepisów na ciasta z wiśniami: