Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków? Na zimę do słoików!

sałatka szwedzka fot. Adobe Stock
Jedna z sałatek, po którą sięgamy najczęściej! Wystarczą ogórki gruntowe zalewa octowa i przyprawy. Zobacz, jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków, taką jak ze sklepu!
Sylwia Kazimierczuk / 12.08.2018 12:19
sałatka szwedzka fot. Adobe Stock

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Składniki:

  • 20 średnich ogórków gruntowych
  • 2 marchewki
  • Woda
  • Ocet
  • Cukier
  • Liść laurowy
  • Koperek
  • Pieprz czarny w ziarenkach
  • 2 łyżeczki cukru
  • gorczyca

Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków na zimę?

1 krok: Ogórki dokładnie umyj, wyszczotkuj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój.

2 krok: Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj z ogórkami i przełóż do słoików.

3 krok: Przygotuj zalewę z octu i wody. Dodaj liść laurowy, koperek, gorczycę i pieprz.

4 krok: Wlej do wyparzonych wcześniej słoików.

5 krok: Włóż do garnka z wodą i zagotuj przez 15 minut. Wyciągnij i połóż na blacie do góry dnem.

Sałatka szwedzka z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 20 średnich ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • Papryka żółta lub czerwona
  • Woda
  • Cukier
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny
  • Pieprz czerwony
  • Ziele angielskie

Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków kiszonych?

1 krok: Ogórki pokrój w cienkie plasterki i przełóż do słoików.

2 krok: Marchewki obierz i zetrzyj w plastry na mandolinie lub tarce.

3 krok: Paprykę opal na palniku i zdejmuj skórkę. Pokrój w paseczki.

4 krok: Przygotuj zalewę z wody i cukru. Dopraw liściem laurowym, pieprzem czarnym, czerwonym i zielem angielskim.

5 krok: Słoiki zakręć i włóż do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut. Wyjmij i przełóż do góry dnem.

Sałatka szwedzka z ogórków konserwowych

Składniki:

  • 15-20 średnich ogórków konserwowych
  • 2 średnie marchewki
  • Woda
  • Cukier
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny
  • Pieprz czerwony
  • Ziele angielskie

Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków konserwowych?

1 krok: Ogórki pokrój w plasterki nożem lub na mandolinie. Podobnie marchewkę.

2 krok: Przygotuj zalewę z wody i cukru i dopraw liściem laurowym, pieprzem czarnym i czerwonym i zielem angielskim.

3 krok: Przełóż składniki do wyparzonych słoików i zakręć mocno pokrywką.

4 krok: Gotuj w garnku z wodą przez 15 minut i wyciągnij na blat do góry dnem.

Zobacz też:
25 najlepszych pomysłów na dania z ogórkiem. Zobacz, jak je przygotować! Jak prawidłowo przyrządzić pikle? Przekonaj się!

Redakcja poleca

REKLAMA