Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 2 szklanki octu
- 12 łyżek cukru
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki białego wina, najlepiej wytrawnego
- 12 łyżek soli
- 1-2 pęczki koperku (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mizerię na zimę - ogórki w zalewie wykonanej z octu i białego wina! Podane proporcje wystarczą na 8 litrowych słoików.
- Ogórki wyszoruj i obierz.
- Pokrój je lub poszatkuj w cieniutkie plasterki - dokładnie tak, jak na mizerię.
- Zasyp połową przygotowanej soli i wstaw do lodówki na kilka godzin (co najmniej 4, a najlepiej 12).
- Po upływie wyznaczonego czasu, odsącz nadmiar płynu z ogórków.
- Koperek umyj i drobno posiekaj.
- Ogórki przełóż do słoików wraz z pokrojonym koperkiem.
- Ocet zagotuj razem z winem i wodą.
- Do winno-octowej zalewy dodaj cukier i pozostałą część soli.
- Wrzącą substancją zalej ogórki.
- Pasteryzuj przez 15-20 minut.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Ogórki małosolne - przepis
Konfitura z agrestu i malin - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z jagód - 11 przepisów