leczo do słoików na zimę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

2 przepisy na leczo do słoików na zimę: z kiełbasą i bez

Leczo do słoików na zimę przygotuj pod koniec lata - papryka, cukinia i pomidory będą wtedy najsmaczniejsze. Leczo pasteryzowane w słoikach można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka lat.
/ 06.07.2020 12:57
leczo do słoików na zimę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Leczo do słoików na bazie zielonej, czerwonej lub żółtej papryki doskonale smakuje w asyście cukinii lub pomidorów. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej, nada mu ciekawego aromatu.

Pasteryzowane leczo w słoikach można przechowywać nawet przez kilka lat, przyda się zimą, gdy trudno o świeże i aromatyczne warzywa. Oto 2 przepisy na leczo do słoików na zimę - w wersji z kiełbasą i w wersji bez cebuli.

Leczo do słoików z kiełbasą i cebulą

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • kilka łyżek oleju,
  • 1,5 kg papryki: czerwonej, żółtej i zielonej,
  • 3 cukinie,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 kg kiełbasy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Paprykę pokrój w drobne paseczki, pomidory obierz ze skórki. Kiełbasę pokrój w mniejsze plasterki i podsmaż na patelni.
  3. Cukinii nie obieraj, wyszoruj i pokrój w półplasterki.
  4. Przełóż paprykę, cukinię i pomidory i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą, papryką, cukrem i pieprzem.
  5. Tak przyrządzone leczo włóż do wcześniej wyparzonych słoików i lekko zakręć pokrywki.
  6. Dno dużego garnka wyłóż gazą, przełóż słoiki z leczo, zalej ciepłą wodą do 2/3 wysokości i podgrzewaj przez 20-30 minut, następnie dokręć pokrywki i postaw do góry dnem, aż wystygną.

Leczo do słoików bez cebuli

Składniki:

  • 0,5 kg papryki,
  • 1 kg pomidorów,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 0,5 kg kiełbasy jałowcowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż wcześniej pokrojoną kiełbasę.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, podduś. Przełóż do większego garnka.
  3. Paprykę i pomidory pokrój w mniejsze paski. Dodaj do garnka i duś na małym ogniu przez 25 minut do miękkości. Dopraw.
  4. Leczo wlej do wcześniej wyparzonych słoików i zakręć.
  5. Dno dużego garnka wyłóż gazą, ustaw w nim wszystkie słoiki z leczo. Zalej ciepłą wodą do 2/3 wysokości i podgrzewaj przez 20-30 minut. Potem dokręć pokrywki i postaw do góry dnem, aż słoiki z leczo wystygną.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie został opublikowany 13.09.2017.

Skorzystaj też z przepisów na inne przetwory:Sprawdzony przepis na korniszonyCukinia marynowana na zimęKetchup z cukinii

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)