Leczo do słoików na bazie zielonej, czerwonej lub żółtej papryki doskonale smakuje w asyście cukinii lub pomidorów. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej, nada mu ciekawego aromatu.
Pasteryzowane leczo w słoikach można przechowywać nawet przez kilka lat, przyda się zimą, gdy trudno o świeże i aromatyczne warzywa. Oto 2 przepisy na leczo do słoików na zimę - w wersji z kiełbasą i w wersji bez cebuli.
Leczo do słoików z kiełbasą i cebulą
Składniki:
- 4 duże cebule,
- kilka łyżek oleju,
- 1,5 kg papryki: czerwonej, żółtej i zielonej,
- 3 cukinie,
- 1 kg pomidorów,
- 1 kg kiełbasy,
- 1 łyżka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Paprykę pokrój w drobne paseczki, pomidory obierz ze skórki. Kiełbasę pokrój w mniejsze plasterki i podsmaż na patelni.
- Cukinii nie obieraj, wyszoruj i pokrój w półplasterki.
- Przełóż paprykę, cukinię i pomidory i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą, papryką, cukrem i pieprzem.
- Tak przyrządzone leczo włóż do wcześniej wyparzonych słoików i lekko zakręć pokrywki.
- Dno dużego garnka wyłóż gazą, przełóż słoiki z leczo, zalej ciepłą wodą do 2/3 wysokości i podgrzewaj przez 20-30 minut, następnie dokręć pokrywki i postaw do góry dnem, aż wystygną.
Leczo do słoików bez cebuli
Składniki:
- 0,5 kg papryki,
- 1 kg pomidorów,
- 200 g pieczarek,
- 3 łyżki cukru,
- 0,5 kg kiełbasy jałowcowej,
- 2 łyżki cukru,
- 0,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
- szczypta papryki ostrej mielonej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż wcześniej pokrojoną kiełbasę.
- Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, podduś. Przełóż do większego garnka.
- Paprykę i pomidory pokrój w mniejsze paski. Dodaj do garnka i duś na małym ogniu przez 25 minut do miękkości. Dopraw.
- Leczo wlej do wcześniej wyparzonych słoików i zakręć.
- Dno dużego garnka wyłóż gazą, ustaw w nim wszystkie słoiki z leczo. Zalej ciepłą wodą do 2/3 wysokości i podgrzewaj przez 20-30 minut. Potem dokręć pokrywki i postaw do góry dnem, aż słoiki z leczo wystygną.
Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie został opublikowany 13.09.2017.
Skorzystaj też z przepisów na inne przetwory:Sprawdzony przepis na korniszonyCukinia marynowana na zimęKetchup z cukinii