Rydze w maśle na zimę - prosty przepis

Rydze w maśle klarowanym są równie dobrze zakonserwowane, jak grzyby w occie. Ich smak jest za to o wiele delikatniejszy. Do przygotowania potrzebne są tylko rydze, sól i masło.
Weronika Kwaśniak / 08.10.2020 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Rydze w maśle na zimę - prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • dorodne młode kapelusze rydzów,
  • sól,
  • masło.
Przygotowanie:

Rydze w maśle to pozycja obowiązkowa w każdej dobrze zaopatrzonej spiżarni. Głównym konserwantem jest sól, dlatego trzeba dodać jej sporo. Z kolei masło klarowane chroni grzyby przed dostępem bakterii.

  1. Rydze oczyść. Odetnij ogonki - są bezużyteczne. Większe kapelusze pokrój, mniejsze pozostaw w całości.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, obficie posól i obgotuj kapelusze rydzów przez ok. 4 minuty. 
  3. Wyjmij z wrzątku łyżką cedzakową. Ułóż na lnianej ściereczce, żeby dobrze przeschły.
  4. W garnku sklaruj masło: roztop na wolnym ogniu, zbierz z powierzchni pianę (w ten sposób oddziela się czysty tłuszcz od białka).
  5. W czystych, wyparzonych i osuszonych słoikach układaj warstwę rydzów i zalewaj je sklarowanym masłem. Uważaj, aby rydze nie wystawały ponad powierzchnię masła - zepsują się!
  6. Słoiki zakręć wyparzonymi zakrętkami.
  7. Pasteryzuj dwa razy. Pierwszego dnia przez ok. godzinę, a po upływie doby - przez 30 minut.

Zobacz więcej przepisów z grzybami:
Makaron z sosem grzybowym
Kurczak z grzybami leśnymi i szpinakiem
Rydze w śmietanie - przepis
Pierogi z rydzami - przepis
Co zrobić z prawdziwków?
Grzyby solone - przepis
Kiszone grzyby - przepis
Sos z maślaków - przepis

DRUKUJ PRZEPIS