Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
  • 8-10 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej z suszonych pomidorów),
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • woda z gotowania soczewicy.
Reklama
Przygotowanie:

Pasta z soczewicy to jedno z ulubionych wegetariańskich smarowideł do chleba. Zielona soczewica jest bardzo ważnym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ jest cennym źródłem białka roślinnego. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, jednym z najlepszych jest przepis na pastę z soczewicy, która posmakuje każdemu. Sprawdzi się do kanapek, a także jako dip do warzyw, chipsów lub nachosów. Jest gładka, pyszna i aromatyczna, a dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, ma śródziemnomorski posmak.

  1. Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu. Wodę z gotowania pozostaw, przyda się później.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Soczewicę, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy zmiksuj na gładką masę.
  4. Sprawdź konsystencję pasty. Jeśli nie jest wystarczająco gładka, dodaj odrobinę wody z gotowania soczewicy.
Reklama

Więcej przepisów z soczewicą:
Zupa krem z soczewicy i inne przepisy
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej - przepis

Reklama
Reklama
Reklama