Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 600 g kalafiora,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • tymianek,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Sos do kalafiora potrafi wydobyć z tego niepozornego warzywa prawdziwą głębię smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  2. Jogurt przełóż do miski i wymieszaj z musztardą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, a następnie dodaj przyprawy (ilość według uznania). Wymieszaj sos do kalafiora.
  4. Polej świeżo ugotowanego kalafiora i udekoruj koperkiem oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.
Reklama

Czytaj także:

3 pomysły na zupę kalafiorową
Zapiekanka z kalafiora i brokuła

Reklama
Reklama
Reklama