Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/3 główki białej, młodej kapusty
- pół ogórka sałatkowego
- 2 pomidory
- pół strąka papryki pomarańczowej lub czerwonej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2–3 gałązki koperku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Poszatkowaną drobno kapustę oprószyć lekko solą. Odstawić na 15 minut, by zrobiła się bardziej miękka.
- Ogórek dokładnie umyć, wytrzeć, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć, jeśli mają twardą skórkę sparzyć je i obrać, pokroić w cząstki, usunąć stwardniałe kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pozostałości nasionek, pokroić w cienkie paski.
- Rozdrobnione składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Łyżeczkę cukru rozpuścić w łyżce lub dwóch przegotowanej, zimnej wody, wymieszać z olejem. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. Sałatkę ozdobić gałązkami koperku, ewentualnie koperek drobno posiekać, dodać do sałatki i całość wymieszać.
- Zamiast oleju do sałatki można dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżką majonezu lub 2 łyżkami śmietany.