Bliskowschodni falafel według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na bliskowschodni falafel:
- 250 g ciecierzycy (namoczonej w wodzie przez noc)
- pęczek pietruszki
- pęczek kolendry
- pęczek koperku
- skórka i sok z jednej cytryny
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki czarnych oliwek
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka soli
- olej rzepakowy
Jak zrobić bliskowschodni falafel?
Ciecierzycę przelewamy wodą na sitku. Wodę, w której moczyła się wylewamy. W maszynce do mięsa mielimy zioła, czosnek, cebulę oraz ciecierzycę. Siekamy czarne oliwki i przerzucamy do gotowej zmielonej masy. Ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny i wyciskamy sok. Doprawiamy solą, kuminem, sodą oczyszczoną, kolendrą, ostrą i słodką papryką. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Porcje kotlecików bierzemy w dłoń i formujemy zgrabne kule. Kotlety z cieciorki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym przez 3 minuty z każdej strony. Tak przygotowany falafel możemy podawać z ulubioną sałatką lub hummusem.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować różne wersje falafela! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować doskonały hummus!