Kiszka ziemniaczana. Przepis na tradycyjne podlaskie danie

Kiszka ziemniaczana to kiełbasa robiona z dodatkiem boczku, słoniny lub mięsa wieprzowego. Dodaj do niej dużo majeranku oraz ziele angielskie.


Składniki na kiszkę ziemniaczaną są dokładnie takie same, jak na babkę ziemniaczaną. Jeśli więc nie masz nerwów do faszerowania jelita, spróbuj upiec farsz w foremce.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (24)
/23.12.2018 21:56
1. Po co odelwać tłuszcz wytopiony że smażenia aby za chwilę dodać olej? 2. Nie rozmaryn a dużo majeranku. 3. Nie ma zaczenia czym nakłujesz czy wykałaczką, czy widelcem. 4. Serio? Gotowanie kiszki? Skąd jesteś bo na pewno nie z Podlasia! 5. Można zrobić kiszkę i z metrowej kiszki nie trzeba ciąć. Im dłuższa kiszka tym wygodniej ja napchać np. maszynką do mielenia mięsa z końcówką masarską. 6. Babki nie trzeba piec w szklanym naczyniu. Może być blacha metalowa.
/21.01.2017 10:51
Witam. Ktoś pisze, że gotowanie kiszki to żart. Niestety trochę prawdy w tym jest. Kiszkę należy parzyć około 20 minut, w tym czasie masa nadzienia zwiększy objętość i nie pęknie podczas pieczenia. Pamiętajmy jednak by farsz nadziewać maksymalnie do połowy objętości jelita. Wtedy mamy pewność, że podczas parzenia i pieczenia kiszka nam nie pęknie. A ha, jeszcze jedno. Podczas parzenia w wodzie o temperaturze ok. 90 stopni nakówamy i wypuszczamy powietrze. Po czym poznać, że kiszka się odparzyła? Ano będzie pływać na wierzchu. To jest mój sprawdzony przepis i nigdy mi nie pękają, w przeciwieństwie do innych smakoszy kiszek. Pozdrawiam i smacznego
/17.03.2016 22:11
UWAGA:JELIT NIE MROZIMY!!!! możemy przechować w soli w lodówce - zamrozone możemy od razu wyrzucić .
POKAŻ KOMENTARZE (21)