Kapusta z olejem lnianym i grzybami

Z kapusty można robić również szlachetne sałatki.
Olej lniany w połączeniu z kapustą i grzybami to potrawa szczególnie popularna w okresie bożonarodzeniowym, na Mazowszu. Choć wydawałoby się, że każdy z nas próbował kapusty i grzybów, to dodatek oleju lnianego sprawia, że ten klasyczny zestaw smakuje trochę nietypowo.
/ 03.10.2010 23:44
Z kapusty można robić również szlachetne sałatki.

Danie to robimy z kapusty kiszonej, suszonych grzybów z dodatkiem oleju lnianego, cebuli i przypraw. Od pokoleń robi się je w ten sam sposób.

Wieczorem moczymy suszone grzyby, a następnego dnia rano siekamy je w paski, zaś kiszoną kapustę płuczemy w zimnej (koniecznie) wodzie i również siekamy. Następnie dodajemy do niej grzyby, cebulę i wszystko razem mieszamy. Taką mieszankę zalewamy olejem lnianym i gotujemy, aż kapusta stanie się miękka. Na koniec dodajemy do całości zasmażkę z mąki pszennej, cebuli i oleju lnianego.

Tak przygotowana kapusta była jadana w wigilię z ziemniakami i karpiem, zaś po wigilii – stanowiła dodatek do chleba i mięs.

Polecamy: Jak przygotować staropolskie naleśniki nakładane?

Redakcja poleca

REKLAMA