Puszyste bułeczki maślane. Zobacz prosty przepis

Bułeczki maślane są doskonałe do burgerów, kanapek, a w wersji z owocami – nawet jako przekąska sama w sobie.
Urszula Wilczkowska / 06.12.2019 14:01
DRUKUJ PRZEPIS
Puszyste bułeczki maślane. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki tortowej,
  • 110 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • niecała łyżeczka soli.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • łyżka mleka.
Przygotowanie:

Bułeczki maślane są bardzo proste, a z pewnością raz na zawsze odmienią twoje śniadania. Gotowe ciasto możesz mrozić, więc świetnie sprawdzą się w awaryjnych sytuacjach – na przykład w świąteczny lub niedzielny poranek, gdy zabraknie ci pieczywa.

Pachną masłem i mlekiem, są wyjątkowo puszyste i smaczne. Możesz dodać do nich świeżych owoców – wtedy sprawdzą się do śniadania na słodko lub jako drobna przekąska. Posypane sezamem za to z powodzeniem zastąpią ci bułki do burgerów. Jak przygotować bułeczki maślane?

  1. Mleko połącz z drożdżami i odstaw na 5 minut.
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mleko z drożdżami oraz lekko roztrzepane jajka do miski i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto.
  4. Na sam koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut, a następnie zakryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia – ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  5. Ciasto krótko wyrabiaj, aż nie będzie miało dużych pęcherzyków powietrza. Podziel na 16 części – jeśli chcesz część z nich zamrozić, pakuj je w osobne woreczki.
  6. Ułóż bułeczki maślane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryj je czystą ściereczką i jeszcze raz odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  7. Bułeczki posmaruj jajkiem dokładnie roztrzepanym z łyżką mleka. Możesz je też posypać sezamem lub czarnuszką.
  8. Piecz bułeczki maślane w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Smacznego!

Więcej inspiracji na ciasto drożdżowe:
Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Ciasto do pizzy, które zawsze się udaje

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)