Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 4 szklanki mąki tortowej,
- 110 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- niecała łyżeczka soli.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- łyżka mleka.
Przygotowanie:
Bułeczki maślane są bardzo proste, a z pewnością raz na zawsze odmienią twoje śniadania. Gotowe ciasto możesz mrozić, więc świetnie sprawdzą się w awaryjnych sytuacjach – na przykład w świąteczny lub niedzielny poranek, gdy zabraknie ci pieczywa.
Pachną masłem i mlekiem, są wyjątkowo puszyste i smaczne. Możesz dodać do nich świeżych owoców – wtedy sprawdzą się do śniadania na słodko lub jako drobna przekąska. Posypane sezamem za to z powodzeniem zastąpią ci bułki do burgerów. Jak przygotować bułeczki maślane?
- Mleko połącz z drożdżami i odstaw na 5 minut.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól i dokładnie wymieszaj.
- Wlej mleko z drożdżami oraz lekko roztrzepane jajka do miski i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Na sam koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut, a następnie zakryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia – ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
- Ciasto krótko wyrabiaj, aż nie będzie miało dużych pęcherzyków powietrza. Podziel na 16 części – jeśli chcesz część z nich zamrozić, pakuj je w osobne woreczki.
- Ułóż bułeczki maślane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryj je czystą ściereczką i jeszcze raz odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- Bułeczki posmaruj jajkiem dokładnie roztrzepanym z łyżką mleka. Możesz je też posypać sezamem lub czarnuszką.
- Piecz bułeczki maślane w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Smacznego!
Więcej inspiracji na ciasto drożdżowe:
Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Ciasto do pizzy, które zawsze się udaje