Składniki:
- 400 g mąki typu 550,
- 250 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy.
Opcjonalnie:
- łyżka sezamu, czarnuszki, maku lub innych ulubionych przypraw.
Przygotowanie:
Przepis na bułki powinien znaleźć się w kuchni każdej prawdziwej (lub tej dopiero aspirującej) gospodyni. Nasze bułeczki robi się na bazie drożdży, dzięki czemu są naprawdę puszyste. Idealnie będą smakować z domowym pasztetem lub pastą z soczewicy.
Ciasto na bułki powinno odpowiednio wyrosnąć, ale wystarczy mu zaledwie pół godziny. Co dalej? Zobacz nasz sprawdzony przepis na bułki.
- Drożdże skrusz i wsyp do szklanki. Dodaj cukier i 50 ml wody. Przykryj ściereczką i postaw na 5 minut w ciepłym miejscu.
- Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj oliwę, rozczyn z drożdżami oraz resztę wody. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto wtedy wyrośnie i po krótkim wyrobieniu będzie już gotowe do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni.
- Ciasto podziel na 12 kawałków, z każdego uformuj kulkę. Palce natłuść oliwą i posmaruj w ten sposób każdą bułeczkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 5 cm od siebie.
- Możesz teraz posypać bułeczki sezamem, makiem lub czarnuszką.
- Piecz bułeczki przez około 15 minut. Smacznego!
Nasz przepis na bułki przewiduje świeże drożdże. Jeśli jednak masz w domu jedynie drożdże instant, także możesz je wykorzystać! Postępuj z nimi dokładnie tak samo, jak ze świeżymi.
Więcej przepisów na bułeczki:
Słodkie drożdżówki z serem
Bułeczki maślane
Drożdżówki cynamonowe