Wolnowar - 3 przepisy na dania z wolnowaru

wolnowar przepisy, przepisy na dania z wolnowaru, co to jest wolnowar fot. Fotolia
Czym jest wolnowar?
Weronika Kwaśniak / 17.02.2015 16:37
wolnowar przepisy, przepisy na dania z wolnowaru, co to jest wolnowar fot. Fotolia

Wolnowar nie jest parowarem, nie jest prodiżem, nie jest urządzeniem do gotowania ryżu i nie został wymyślony przez Chińczyków lub Japończyków do przygotowywania egzotycznych potraw. Wręcz przeciwnie. Jest to urządzenie, które pozwala cieszyć się najbardziej tradycyjnymi potrawami kuchni europejskiej i polskiej.

Co to jest wolnowar?

Wolnowar jest urządzeniem do wolnego gotowania w temperaturze poniżej 80º C. Nie doprowadza potraw do wrzenia, lecz zachowuje i pogłębia ich smak, bez straty istotnych składników odżywczych. Doskonale nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju potrawek, bigosów, klopsików, zrazów, gulaszów, zup -zwłaszcza rybnych, sosów - np. grzybowych czy bolognese oraz do duszenia mięs i ryb. Jest więc idealny do potraw, które wymagają długiego gotowania. Na czym polega jego sekret?
Wolnowar składa się z 2 elementów. Najważniejsza jest ceramiczna misa - wkład, w którym przygotowywana jest potrawa. Zastosowanie ceramiki gwarantuje, że potrawy się nie przypalają. Oprócz tego materiał ceramiczny długo zachowuje ciepło, co ma wpływ nie tylko na zużycie energii, ale też, na wolniejsze stygnięcie potrawy po podaniu na stół. Integralną częścią misy jest pokrywa. Misę można wyjąć z urządzenia i bezpośrednio postawić na stole. Nie trzeba przekładać np. gotowego gulaszu do innego naczynia, tracąc na aromacie czy ciepłocie potrawy. Utrzymując ciepło, misa gwarantuje również, że dokładka będzie prawie tak samo ciepła, jak przy pierwszym podaniu.
Drugi element wolnowaru to jego obudowa. Wbrew pozorom, ogromną zaletą wolnowaru jest właśnie to, że oszczędza czas. Jak? Potrawy, które w normalnym garnku gotują się 2-3 godziny, w wolnowarze będą gotować się 8 do 10 h, ale przewagą jest to, że wolnowar na ten czas można zostawić włączony bez obaw o przypalenie, wykipienie lub inne kuchenne katastrofy. Można go też zaprogramować, aby zaczął gotowanie o określonej godzinie. Wbrew pozorom gotowanie np. w szybkowarze jest o wiele bardziej czasochłonne - od czasu do czasu trzeba po prostu kontrolować, co urządzenie robi z naszym obiadem. W przypadku wolnowaru po powrocie z pracy wystarczy jedynie wyciągnąć talerze i sztućce i pięknie nakryć stół.

Materiały prasowe, Kenwood

Zupa z soczewicy z wolnowaru

  • pół szklanki soczewicy
  • 150 g kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • seler
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ziele angielskie
  1. Warzywa obierz, pokrój na drobne kawałki i wrzuć do wolnowaru.
  2. Wsyp przyprawy.
  3. Pokrój kiełbaskę na plasterki i dodaj do warzyw.
  4. Dolej wody tak, aby przykrywała wszystkie składniki.
  5. Gotuj w wolnowarze przez 9-10 godzin.

Gulasz z wolnowaru

  • kilogram kiełbasy
  • 700 g kiszonej kapusty, odsączonej i wypłukanej
  • 2 jabłka
  • cebula
  • 750 dag ziemniaków
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • pieprz
  • sól
  1. Włóż do wolnowaru kiełbasę pokrojoną na małe kawałki i nakryj kapustą kiszoną.
  2. Na kapustę połóż pokrojone na kawałeczki jabłka i posiekaną cebulę.
  3. Warstwy nakryj pokrojonymi ziemniakami.
  4. Całość posyp przyprawami i zalej bulionem.
  5. Gotuj w wolnowarze przez ok. 4,5 godziny.

Makaron z serem z wolnowaru

  • 250 g makaronu (najlepiej świderki lub kolanka)
  • 600 g sera żółtego
  • puszka mleka skondensowanego
  • 340 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  1. Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu. Odcedź.
  2. Żółty ser zetrzyj na tarce.
  3. Wymieszaj ser z makaronem, mlekiem, mlekiem skondensowanym, jajkami, solą i pieprzem.
  4. Wolnowar posmaruj tłuszczem i włóż do niego masę makaronową.
  5. Wierzch potrawy warto posypać jeszcze odrobiną sera.
  6. Gotuj w wolnowarze przez 6 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA