Pieczone ziemniaki wypełnione nadzieniem z aromatycznego masła, oliwy z oliwek i rozpływającego się sera żółtego to doskonały pomysł na przekąskę. Dodatek świeżych lub suszonych ziół doskonale komponuje się z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sprawdź jak przygotować doskonałe ziemniaki!
Pieczone ziemniaki Hasselback
Oto składniki na pieczone ziemniaki Haselback:
- 4-5 dużych ziemniaków
- ¼ kostki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypiorek
Jak zrobić pieczone ziemniaki Hasselback?
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Następnie przekrawamy je w poprzek na cienkie plasterki tak, aby nie przecinać ich do końca. Masło należy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sola, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Następnie przekładamy nadzienie do ziemniaków. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Oto składniki na pieczone ziemniaki z rozmarynem:
- 4-5 dużych ziemniaków
- kawałek masła
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonej papryki
- cebula szalotka
- sos sojowy
Jak zrobić pieczone ziemniaki z rozmarynem?
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Lekko nacinamy i smarujemy masłem, oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem, suszona papryką oraz sosem sojowym. Na koniec podsmażamy poszatkowana cebulę i dodajemy do reszty. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Pieczone ziemniaki z serem
Oto składniki na pieczone ziemniaki z serem:
- 4-5 ziemniaków
- tarty ser Cheddar
- zioła prowansalskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- suszony czosnek
Jak zrobić pieczone ziemniaki z serem?
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z ziołami prowansalskimi , solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Przekrawamy ziemniaki w pół i nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Zapiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Pieczone ziemniaki fit
Oto składniki na pieczone ziemniaki fit:
- 3-4 bataty
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- miód
Jak zrobić pieczone ziemniaki fit?
Bataty dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Czosnek przeciskam przez praskę i łączymy z ziołami prowansalskimi. Następnie Przekrawamy w pół bataty i wypełniamy przyprawami. Polewamy miodem. Zapiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Pieczone ziemniaki z boczkiem
Oto składniki na pieczone ziemniaki z boczkiem:
- 4-5 ziemniaków
- opakowanie boczku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pietruszka
Jak zrobić pieczone ziemniaki z boczkiem?
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Boczkiem owijamy ziemniaki i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Pieczone ziemniaki z kurczakiem
Oto składniki na pieczone ziemniaki z kurczakiem:
- 4-5 ziemniaków
- pierś z kurczaka
- siekane zioła
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pieczone ziemniaki z kurczakiem?
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty. Przekładamy do przepołowionych ziemniaków. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Pieczone ziemniaki ze szczypiorkiem
Oto składniki na pieczone ziemniaki ze szczypiorkiem:
- 4-5 ziemniaków
- kawałek masła
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pieczone ziemniaki ze szczypiorkiem?
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy pozbywając się resztek piasku i nieczystości. Ziemniaki lekko nacinamy i smarujemy masłem, oliwą z oliwek. Doprawiamy sola i pieprzem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Zobacz inne pomysły na przekąski