Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić

Grzanki to pokrojone i podsmażone pieczywo, które sprawdza się jako dodatek np. do zup krem. Sprawdź, jak szybko zrobić chrupiące grzanki.
Marta Kosakowska / 11.12.2019 14:00
DRUKUJ PRZEPIS
Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilka kromek chleba,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • zioła prowansalskie.

Opcjonalnie:

  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:

Grzanki do zupy lub sałatki to pyszny, aromatyczny i chrupiący dodatek, który podkreśli charakter wielu potraw. Można je zrobić z jasnego lub ciemnego pieczywa. Może to być chleb lub bułki, lecz najlepiej 1-2 dniowe. Do oliwy możesz dodać dowolne przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, suszone pomidory, a także odrobinę czosnku. Oto prosty przepis na domowe grzanki:

  1. Chleb pokój w kostkę.
  2. Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami. Możesz również dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni.
  4. Podsmaż chleb z obu stron, aż się zarumieni.
  5. Gotowe grzanki zdejmij z patelni do wystudzenia. Nadmiar oliwy możesz odsączyć układając je na papierowym ręczniku.

Więcej przepisów na grzanki:
Grzanki ziołowe z grilla - najlepszy przepis
Grzanki po francusku przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)