Ocet - doskonały do marynowania

Ogórki w occie, marynowana papryka, grzyby - zamarynowanie warzyw to najlepszy sposób na przedłużenie ich świeżości do zimą. Ocet można także wykorzystać do marynat do mięs. Którego octu użyć do drobiu, wieprzowiny, a którego do mięsa wołowego?
/ 08.10.2013 15:47

Marynata

Octowa marynata do mięsa

Używaj octu z czerwonego wina do marynowania wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny, octu z białego wina do drobiu, owoców morza i warzyw. Próbuj różnych kombinacji. Sprawdź, jak komponuje się ryba z octem z białego wina z estragonem, wypróbuj angielski ocet słodowy do marynowania wołowiny czy wieprzowiny. Marynuj w niemetalowym naczyniu, np. w plastikowej misce, brytfannie czy mocnej torbie foliowej.

Nie marynuj mięsa, drobiu i owoców morza w temperaturze pokojowej, zostawiaj je w lodówce. 

Zobacz także: Jak dobrać marynatę do mięsa?

Kilkakrotnie nakłuj wołowinę czy wieprzowinę widelcem, tak by marynata dostała się w głąb mięsa, dzięki czemu pomoże je zmiękczyć i uczynić bardziej kruchym. Pamiętaj, by zawsze wyrzucać marynatę pozostałą po użyciu jej do mięsa, drobiu czy owoców morza. Jeśli chcesz podać trochę marynaty jako dodatek, najlepiej zrobić dodatkową porcję wyłącznie do podania.

Fragment książki Uzdrawiająca moc octu. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)