Klarowanie wina to proces obowiązkowy, jeśli chcesz się cieszyć idealnie przejrzystym trunkiem. Jego klarowność wpływa nie tylko na wygląd, ale również i smak. Proces klarowania pozwala pozbyć się wszelkich osadów, ale także zapobiega zbieraniu się zawiesiny po rozlaniu wina do butelek.
Standardem jest, że domowe wino tuż po zakończeniu procesu fermentacji i zlaniu osadu jest mętne. Przyczyniają się do tego m.in. bakterie mlekowe, martwe komórki drożdży, drobiny pestek czy skórek winogron. Większość osadów opada jednak na dno gąsiora, a po paru tygodniach można ściągnąć wyklarowane wino.
Nie zawsze się tak dzieje - czasami wino mętnieje i wtedy należy sięgnąć po jeden ze sprawdzonych sposób na klarowanie wina.
Sposoby na klarowanie wina
Wszystkie środki klarujące tworzą w winie zawiesinę, która przyciąga przeciwne ładunki elektryczne i wiąże składniki, które następnie opadają na dno. Większość osadów w winie odznacza się ładunkiem ujemnym - tylko zanieczyszczenia białkowe są dodatnie.
Środki do klarowania wina dzielimy na:
- preparaty ujemne, do których zaliczamy m.in. bentonit, ziemię okrzemkową, węgiel aktywny, taninę, siarczan miedzi, kaolin,
- preparaty dodatnie takie jak żelatyna, karuk, białko z jaj kurzych.
Klarowanie wina za pomocą filtra
Jeśli po fermentacji, wino nadal jest mętne i widać w nim osad, możesz przefiltrować wino przez papierowy filtr do kawy lub bibułę do filtracji.
Klarowanie wina żelatyną
Taninę rozpuść w niewielkiej ilości wina, a żelatynę namocz. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w podgrzanym winie. Wymieszaj z taniną, ostudź i wlej do wina. Sklarowane wino należy ściągnąć znad osadu.
Uwaga! Żelatyna uzyskiwana jest z kości zwierzęcych, więc sklarowane nią wino nie nadaje się dla wegan i wegetarian.
Proporcje: 0,5 g żelatyny i 0,4 g taniny (proporcje podane na 5 litrów wina).
Klarowanie wina białkiem
Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do niego odrobinę wina i odcedź piankę. Wlej do nastawu i wymieszaj. Po 2 tygodniach zlej wino i przefiltruj. Białko kurze działa bardzo łagodnie i nie powoduje żadnych odbarwień ani zmian aromatu trunku.
Klarowane wina węglem aktywnym
Węgiel wymieszaj ze szklanką nastawu i wlej do wina. Po 2 tygodniach przefiltruj wino.
Proporcje: 0,25 dag aktywnego węgla na 5 l wina.
Klarowanie wina bentonitem
Bentonit jest skuteczny i tani. Przeznaczony jest głównie do klarowania win białych, ponieważ może powodować wytrącanie się barwników.
To środek dosyć agresywny, może powodować np. utratę związków aromatycznych. Można go zastąpić łagodniej działającym kaolinem.
Zmieszaj bentonit z wodą (ilość 10 razy większa niż proszku). Gdy napęcznieje, powoli wlewaj do wina. Wino powinno stać w ciemnym miejscu do tygodnia, ale już po kilku godzinach może być sklarowane.
Proporcje: 2,5 g bentonitu na 5 l wina.
Klarowanie wina karukiem
Karuk, czyli klej rybi uzyskiwany z wysuszonych żołądków jesiotra lub bieługi. Ta metoda klarowania wina jest bardzo skuteczna, lecz droga - stosowana najczęściej do ostatecznego klarowania wysokiej jakości win białych przed ich zabutelkowaniem.
Karuk dokładnie wymieszaj w winie i po 2 tygodniach ściągnij wino znad osadu.
Proporcje: 5 ml roztworu kleju rybiego na 5 litrów wina.
Klarowanie wina ziemią okrzemkową
25 g ziemi okrzemkowej rozrób w 1 litrze gorącej wody i gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając. Standardowo - po upływie 2 tygodni ściągnij wino znad osadu.
Proporcje: 62 ml roztworu na 5 litr wina.
Więcej o domowych alkoholach: