Klarowanie wina fot. Adobe Stock

Klarowanie wina - poznaj najskuteczniejsze sposoby

Klarowanie wina ma na celu usunięcie wszelkich zanieczyszczeń i osadów, które powodują, że wino staje się mętne.
Małgorzata Machnicka / 27.11.2020 11:52
Klarowanie wina fot. Adobe Stock

Klarowanie wina to proces obowiązkowy, jeśli chcesz się cieszyć idealnie przejrzystym trunkiem. Jego klarowność wpływa nie tylko na wygląd, ale również i smak. Proces klarowania pozwala pozbyć się wszelkich osadów, ale także zapobiega zbieraniu się zawiesiny po rozlaniu wina do butelek.

Standardem jest, że domowe wino tuż po zakończeniu procesu fermentacji i zlaniu osadu jest mętne. Przyczyniają się do tego m.in. bakterie mlekowe, martwe komórki drożdży, drobiny pestek czy skórek winogron. Większość osadów opada jednak na dno gąsiora, a po paru tygodniach można ściągnąć wyklarowane wino.

Nie zawsze się tak dzieje - czasami wino mętnieje i wtedy należy sięgnąć po jeden ze sprawdzonych sposób na klarowanie wina. 

Sposoby na klarowanie wina 

Wszystkie środki klarujące tworzą w winie zawiesinę, która przyciąga przeciwne ładunki elektryczne i wiąże składniki, które następnie opadają na dno. Większość osadów w winie odznacza się ładunkiem ujemnym - tylko zanieczyszczenia białkowe są dodatnie.

Środki do klarowania wina dzielimy na:

  • preparaty ujemne, do których zaliczamy m.in. bentonit, ziemię okrzemkową, węgiel aktywny, taninę, siarczan miedzi, kaolin,
  • preparaty dodatnie takie jak żelatyna, karuk, białko z jaj kurzych.

Klarowanie wina za pomocą filtra

Jeśli po fermentacji, wino nadal jest mętne i widać w nim osad, możesz przefiltrować wino przez papierowy filtr do kawy lub bibułę do filtracji.

Klarowanie wina żelatyną

Taninę rozpuść w niewielkiej ilości wina, a żelatynę namocz. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w podgrzanym winie. Wymieszaj z taniną, ostudź i wlej do wina. Sklarowane wino należy ściągnąć znad osadu.

Uwaga! Żelatyna uzyskiwana jest z kości zwierzęcych, więc sklarowane nią wino nie nadaje się dla wegan i wegetarian. 

Proporcje: 0,5 g żelatyny i 0,4 g taniny (proporcje podane na 5 litrów wina). 

Klarowanie wina białkiem

Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do niego odrobinę wina i odcedź piankę. Wlej do nastawu i wymieszaj. Po 2 tygodniach zlej wino i przefiltruj. Białko kurze działa bardzo łagodnie i nie powoduje żadnych odbarwień ani zmian aromatu trunku. 

Klarowane wina węglem aktywnym

Węgiel wymieszaj ze szklanką nastawu i wlej do wina. Po 2 tygodniach przefiltruj wino. 

Proporcje: 0,25 dag aktywnego węgla na 5 l wina. 

Klarowanie wina bentonitem

Bentonit jest skuteczny i tani. Przeznaczony jest głównie do klarowania win białych, ponieważ może powodować wytrącanie się barwników.

To środek dosyć agresywny, może powodować np. utratę związków aromatycznych. Można go zastąpić łagodniej działającym kaolinem. 

Zmieszaj bentonit z wodą (ilość 10 razy większa niż proszku). Gdy napęcznieje, powoli wlewaj do wina. Wino powinno stać w ciemnym miejscu do tygodnia, ale już po kilku godzinach może być sklarowane.

Proporcje: 2,5 g bentonitu na 5 l wina. 

Klarowanie wina karukiem

Karuk, czyli klej rybi uzyskiwany z wysuszonych żołądków jesiotra lub bieługi. Ta metoda klarowania wina jest bardzo skuteczna, lecz droga - stosowana najczęściej do ostatecznego klarowania wysokiej jakości win białych przed ich zabutelkowaniem. 

Karuk dokładnie wymieszaj w winie i po 2 tygodniach ściągnij wino znad osadu.

Proporcje: 5 ml roztworu kleju rybiego na 5 litrów wina. 

Klarowanie wina ziemią okrzemkową

25 g ziemi okrzemkowej rozrób w 1 litrze gorącej wody i gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając. Standardowo - po upływie 2 tygodni ściągnij wino znad osadu.

Proporcje: 62 ml roztworu na 5 litr wina.  

Więcej o domowych alkoholach:

Nalewka mandarynkowa na spirytusie - idealna do drinków
Nalewka mandarynkowa na spirytusie - idealna do drinków
Do wykonania nalewki mandarynkowej potrzebujesz 4 składników: mandarynek, cukru, wody i spirytusu. Jest słodka i aromatyczna, znakomicie smakuje zimą.
Wino z głogu - przepis i właściwości lecznicze
Wino z głogu - przepis i właściwości lecznicze
Wino z głogu robi się rok do przodu - najlepiej z owoców, które dotknęły pierwsze przymrozki. Po 12 miesiącach od wykonania, wino przybiera na sile. Wino z głogu jest pracochłonne, ale odwdzięczy się działaniem leczniczym: polecane jest np. nadciśnieniowcom.
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca czyli pestkówka ma ciekawy, migdałowy smak. Do przygotowania nalewki z pestek pigwowca potrzeba 1 szklanki pestek, 250 ml wody, 250 ml spirytusu i 250 g cukru.
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru
Do wykonania nalewki figowej potrzebujesz jedynie fig i wódki w proporcjach 3:5. Nalewka z fig jest łatwa w wykonaniu, wychodzi jasna klarowna i słodka.
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek
Nalewka z czarnego bzu to domowy sposób na przeziębienia. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i 300 gramów cukru.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Grzane wino - przepis na domowego grzańca
Grzane wino - przepis na domowego grzańca
Grzane wino świetnie rozgrzewa. Mamy banalny przepis na domowego grzańca z cynamonem, goździkami i pomarańczą.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
Tagi: wino